Αλογοσκούφης: «Απληστοι χρηματιστές εκμεταλλεύονταν ανίδεες διοικήσεις Ταμείων»

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 17:48
UPD:20:07

Για «άπληστους χρηματιστές» που εκμεταλλεύονταν ανίδεες διοικήσεις Ταμείων, διοχετεύοντας ομόλογα τα οποία παρουσίαζαν κινδύνους, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις για την υπόθεση των ομολόγων του ΤΕΑΔΥ από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο κ.Αλογοσκούφης υπογράμμισε την ανάγκη ευρείας συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και των αρμόδιων ανεξάρτητων Αρχών που έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών και την καλή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον ζητήματα, όπως αυτά που προέκυψαν με το θέμα των ομολόγων.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Γ.Ζορμπά, ο υπουργός σημείωσε κατ' αρχήν ότι το θέμα της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» το ανέδειξε η ίδια η κυβέρνηση, ενώ μίλησε και για προσπάθεια ποινικοποίησης όλων των συναλλαγών που γίνονται από τα Ταμεία.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση, δήλωσε ότι υπήρξε μια υπερβολική προμήθεια σε ένα συγκεκριμένο δομημένο ομόλογο από μια χρηματιστηριακή εταιρεία, τονίζοντας πως έχει ήδη ζητήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Αρχή αντιμετώπισης των προσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να διερευνήσουν όλες τις υποθέσεις που πιθανώς είναι ανάλογες. Οπως παρατήρησε, αυτό που είναι σαφές, είναι ότι «άπληστοι χρηματιστές εκμεταλλεύονταν ανίδεες διοικήσεις Ταμείων και τους διοχέτευαν ομόλογα, τα οποία παρουσίαζαν κινδύνους».

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε πως δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση, αλλά ένα θεσμικό πλαίσιο που παρουσιάζει χρόνιες αδυναμίες, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αναλάβει να βελτιώσει. Το Δημόσιο σημείωσε δεν μπορεί να παρακολουθεί την πορεία των ομολόγων στη δευτερογενή διεθνή αγορά, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι να μην καταλήγουν τα ομόλογα αυτά σε ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία δεν γνωρίζουν σε τι επενδύσεις προχωρούν.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση με τον κ.Ζορμπά, ο κ.Αλογοσκούφης είπε πως «σε αυτό το ζήτημα η αντιπολίτευση βρίσκεται εντελώς εν αδίκω» και υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη ευρείας συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και των αρμόδιων ανεξάρτητων Αρχών.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπήρχαν κατά το παρελθόν με τα αποθεματικά των Ταμείων, λέγοντας ότι η αρχή σύμφωνα με την οποία τα Ταμεία δεν μπορούσαν να επενδύουν πάνω από το 23% των αποθεματικών τους, συχνά παραβιάστηκε, και εκτίμησε πως σύντομα θα υπάρξουν στοιχεία για το ζήτημα αυτό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα