Κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη

Πιέσεις από την αγορά κατοικιών στη Wall Street
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 00:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι δείκτες στις περισσότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ηγούνται της ανοδικής τάσης, καθώς οι προσδοκίες για συνέχιση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο εντείνονται, δημιουργώντας κλίμα ευφορίας στους επενδυτές.

Η Wall Street δέχθηκε πιέσεις από τις ανησυχίες ότι η πτώση στις πωλήσεις κατοικιών θα επιβραδύνει τις δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών.

Oι εθνικοί ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν σε 9 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ωστόσο οι τρεις μεγαλύτερες κατάφεραν να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή πτώση 0,08%, στις 1.509 μονάδες, αλλά ξεπέρασε σε επίδοση τις αμερικανικές μετοχές.

Ο FTSE 100 έκλεισε οριακά ενισχυμένος κατά 0,01%, στις 6.292,60 μονάδες, ο CAC 40, με κέρδη της τάξης του 0,19%, διαμορφώθηκε στις 5.587,06 μονάδες και ο DAX, με άνοδο 0,50%, έκλεισε στις 6.858,34 μονάδες.

Η DaimlerChrysler κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι ετών, καθώς η Morgan Stanley αναβάθμισε την τιμή στόχο των μετοχών της με το αιτιολογικό της πιθανής πώλησης του τμήματος της Chrysler.

Επίσης, κέρδη αποκόμισε και η Porsche, η οποία αύξησε χθες το μερίδιό της στη Volkswagen.

Η Adidas κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 20 μηνών, καθώς ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ ¶σλεϊ αγόρασε μερίδιο στην εταιρεία.

Πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, με τη France Telecom να ηγείται της πτώσης, καθώς οι νομοθέτες ανακοίνωσαν ότι οι πάροχοι ασύρματων υπηρεσιών τρίτης γενιάς στη Βρετανία θα υποχρεωθούν σε μείωση τιμολογίων.

«Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα συνεχίσουν, και αυτό είναι ένα στοιχείο στήριξης για τις μετοχές. Το φαινόμενο των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι ιδιαίτερα ισχυρό σε όλο τον κόσμο», δήλωσαν αναλυτές.

Μέχρι στιγμής η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων για φέτος στην Ευρώπη ήταν στα 353 δισ. δολάρια, ενώ το 2006 άγγιξε το υψηλό ρεκόρ των 1,4 τρισ. δολαρίων.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,90%, στις 17.365,05 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα