Μ. Τετάρτη η πρώτη φάση για το καρτέλ στο γάλα

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 11:39
UPD:11:50

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ αναμένεται η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας επί της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το διερευνούμενο καρτέλ στην αγορά γάλακτος σε ό,τι αφορά τις οριζόντιες συμπράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής έχει οριστεί για τη Μεγάλη Δευτέρα, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συνεδριάσεις τη Μεγάλη Τρίτη και Τετάρτη, με την προοπτική να κλείσει ο κύκλος των συνεδριάσεων για το πρώτο σκέλος της υπόθεσης. Πλέον, το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στη στάση την οποία θα τηρήσει η ΜΕΒΓΑΛ, στο κατά πόσο δηλαδή θα προβεί σε αποκαλύψεις, βάσει των οποίων θα στοιχειοθετηθεί καλύτερα το κατηγορητήριο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής, τα μέλη της έχουν τη δυνατότητα να αποφανθούν σχετικά με το ενδεχόμενο υπαγωγής της εταιρείας σε πρόγραμμα επιείκειας μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πάντως ότι η ΜΕΒΓΑΛ δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει την πλήρη απαλλαγή της από τις κατηγορίες, όμως, εφόσον μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις προβεί σε αποκαλύψεις, ενδέχεται τελικά να «πέσει στα μαλακά» εισπράττοντας χαμηλότερο πρόστιμο.

Στο μεταξύ, ανάλογη μεταχείριση από την Επιτροπή φέρονται να επιδιώκουν τέσσερις από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, καθώς και ο ΣΕΒΓΑΠ, που σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπομνήματά τους υπέβαλλαν προτάσεις δεσμεύσεων για αλλαγές στην εμπορική τους πολιτική, στην περίπτωση κατά την οποία η Επιτροπή αποδείξει την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά γάλακτος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για τις οριζόντιες συμπράξεις ανάλογες δεσμεύσεις ανέλαβε μια γαλακτοβιομηχανία και ο ΣΕΒΓΑΠ και για τις κάθετες συμπράξεις δύο βιομηχανίες και μια εκ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Από την πλευρά τους, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι δεσμεύσεις των εμπλεκόμενων δεν θα οδηγήσουν κατ' ανάγκη σε μείωση των επιβαλλόμενων προστίμων, στην περίπτωση που αποδειχθούν οι κατηγορίες, καθ' ότι στα υπομνήματά τους δεν δέχονται την ύπαρξη καρτέλ, επιμένοντας σε ενιαία στάση με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Η Vivartia

Τη σοβαρότητα της υπόθεσης με το διερευνούμενο καρτέλ στο γάλα επιχείρησε να υποβαθμίσει χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δηλώνοντας, στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, ότι πρόκειται για ένα καθαρά νομικό θέμα που δεν θα επηρεάσει την πορεία της εταιρείας. Πρόσθεσε δε ότι καρτέλ δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει στην αγορά γάλακτος και εκτίμησε ότι η Vivartia θα δικαιωθεί σε κάποια από τις φάσεις της διαδικασίας.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα