ΕΚΤ: «Οχι» στην έκδοση χαρτονομισμάτων ενός και δύο ευρώ

Λόγω υψηλού κόστους
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 14:33

Δεν περιλαμβάνεται η έκδοση χαρτονομισμάτων ενός ή δύο ευρώ στη δεύτερη σειρά χαρτονομισμάτων ευρώ που ήδη ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει στο τέλος της δεκαετίας.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Βασικός λόγος που δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, είναι το υψηλό κόστος έκδοσής τους, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Η σχετική διευκρίνιση έγινε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Βακάλη.

Δεδομένου ότι ο κ. Τρισέ, σε προηγούμενη απάντησή του σε ερώτηση του κ. Βακάλη, είχε ξανά εναντιωθεί στην έκδοση χαρτονομισμάτων ενός και δύο ευρώ κυρίως λόγω του υψηλού κόστους αντικατάστασής τους, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε στην πρόσφατη ερώτησή του να μάθει εάν η ΕΚΤ εξέτασε τη δυνατότητα έκδοσης πολυμερικών τραπεζογραμματίων, τα οποία μπορούν να έχουν κύκλο ζωής έως και πέντε φορές μεγαλύτερο από τα σημερινά χαρτονομίσματα.

Ο κ. Τρισέ απάντησε ότι η ΕΚΤ εξετάζει γενικότερα τις δυνατότητες που προσφέρει το πολυμερικό υλικό, ενόψει μάλιστα της δεύτερης σειράς χαρτονομισμάτων ευρώ. Αμφισβήτησε πάντως ότι η δυνατότητα αυτή επηρεάζει την έκδοση χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ, θεωρώντας ότι το κέρδος που πιθανώς προκύπτει από την αύξηση του κύκλου ζωής του χαρτονομίσματος, αντισταθμίζεται από το υψηλότερο κόστος παραγωγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα