Εμφανής έλλειψη ενημέρωσης των Ταμείων για τα χρεόγραφα

Δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων, Γ. Κουτρουμάνη
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 09:50

ΤΑ ΑΣΦAΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ δεν έχασαν από επενδύσεις σε μετοχές, ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν, απεναντίας επωφελήθηκαν, όπως διαβεβαίωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος των εργαζομένων των ασφαλιστικών ταμείων, Γιώργος Κουτρουμάνης. Ωστόσο καταλόγισε σαφείς ευθύνες στα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης για έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα νέα επενδυτικά προϊόντα, τονίζοντας ότι τα ταμεία «εξαπατήθηκαν» στην υπόθεση του «κρυφού ομολόγου».

Τοποθετούμενος χθες επί του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι πλέον το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ταμείων είναι επαρκές αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται. Αναφερόμενος παράλληλα στις διοικήσεις των ταμείων, επισήμανε ότι παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, στις περισσότερες περιπτώσεις «κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Εστίασε όμως το πρόβλημα στην έλλειψη ενημέρωσης των διοικητικών συμβουλίων, ιδίως όσον αφορά τα δομημένα ομόλογα. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση του τελευταίου «κρυφού ομολόγου», σημειώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομίας θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το υπουργείο Απασχόλησης και εκείνο με τη σειρά του τα ταμεία.

«Έχω την αίσθηση ότι εξαπατηθήκαμε με ένα νέο προϊόν, από τα υπουργεία που είχαν την ευθύνη να μας ενημερώσουν», δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης. Πρόσθεσε δε ότι αν τα ταμεία είχαν ενημερωθεί για τα δομημένα ομόλογα, θα τα αντιμετώπιζαν διαφορετικά, αντίθετα είχαν μείνει με την εντύπωση ότι τα ομόλογα είναι η πιο ασφαλής επένδυση. Διαβεβαίωσε μάλιστα τους ασφαλισμένους ότι, παρά το σάλο που δημιουργείται τελευταία, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα αποθεματικά και ότι το ασφαλιστικό σύστημα «δεν καταρρέει».

Ο κ. Αλέξης Πιλάβιος

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου το οποίο ενσωματώνει κοινοτική οδηγία για τις χρηματιστηριακές αλλαγές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος σημείωσε ότι επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση της καλύτερης πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, της ενίσχυσης της διαφάνειας αλλά και της «εξατομίκευσης» της ευθύνης των εκδοτών κινητών αξιών.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διάταξη (άρθρο 4) που υποχρεώνει τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των επιχειρήσεων (πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και ένα ακόμη μέλος) να δηλώνουν ρητά ότι τα στοιχεία που δημοσιεύουν απεικονίζουν «κατά αληθή τρόπο» την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους.

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας αναλαμβάνεται συγκεκριμένη ευθύνη. Στο εξής, όταν θα υπάρχει μια παράβαση δεν θα κυνηγάμε μια εταιρεία αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα», ανέφερε ο κ. Πιλάβιος και προέβλεψε ότι αυτή η διάταξη θα εξασφαλίσει καλύτερες πληροφορίες για τους επενδυτές.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική και την υποχρέωση δημοσιοποίησης εξαμηνιαίας έκθεσης που εισάγεται με το ν/σ, υπογραμμίζοντας μάλιστα την υποχρέωση περιγραφής των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων του επόμενου εξαμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα