Ανέκαμψαν τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρώπη

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 11:54

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, καθώς οι δαπάνες από τους Γερμανούς καταναλωτές αυξήθηκαν μετά την αύξηση των φόρων στις αρχές του έτους.

Ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων στις 13 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, αυξήθηκε εποχιακώς προσαρμοσμένος στο 53,4 από 49,8 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα σε 1.000 και πλέον στελέχη λιανικής για λογαριασμό του Bloomberg LP από την NTC Economics Ltd. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει αύξηση.

Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη ώθησε σε προσλήψεις και κατέστησε τους καταναλωτές λιγότερο απρόθυμους για δαπάνες. Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υποχώρησαν το πρώτο δίμηνο του έτους μετά την αύξηση των φόρων στις πωλήσεις από την κυβέρνηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση τον μήνα που πέρασε αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2007 στο 2,4% από το 2,1%.

Η Γερμανία οδήγησε την αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη και ο δείκτης τους διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 52,8 από 45 που ήταν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Στη Γαλλία ο δείκτης λιανικής πώλησης αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών και στο 56,8 από 54,7 τον Φεβρουάριο. Στην Ιταλία οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τρεις μήνες με τον δείκτη τους να υποχωρεί στο 49,6 από 50,4 τον Φεβρουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα