Cnooc: Χαμηλότερος ο ρυθμός αύξησης των κερδών το 2006

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 12:37

ΑΥΞΗΣΗ 22% σημείωσαν πέρυσι τα καθαρά κέρδη της Cnooc Ltd., τη χαμηλότερα από το 2002, μετά τον περιορισμό της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και τις ζημίες που προκάλεσε τυφώνας σε εγκατάστασή της στα ανοιχτά της θάλασσας, μειώνοντας την παραγωγή της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Κίνας.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 30,9 δισ. γιουάν (4 δισ. δολ.) ή 0,73 γιουάν ανά μετοχή από 25,3 δισ. γιουάν ή 0,62 γιουάν ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Πεκίνο. Κατά μέσον όρο, 11 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν σε 29,96 δισ. γιουάν. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 28%, φθάνοντας στα 88,9 δισ. γιουάν.

Η μέση τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη αυξήθηκε 17% πέρυσι, έναντι ανόδου 37% το 2005. Αυτή η υποχώρηση έβλαψε τη Cnooc περισσότερο από την PetroChina Co. και την China Petroleum & Chemical Corp. που κέρδισαν περισσότερα από την επεξεργασία πετρελαίου σε χημικά. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Fu Chengyu, αναγκάστηκε να αυξήσει τις δαπάνες καθώς το έλλειμμα στις εγκαταστάσεις άντλησης οδηγεί υψηλότερα τις τιμές.

Η εταιρεία κατέβαλε 3,98 δισ. γιουάν σε απροσδόκητους φόρους που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση, μετά την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου.

Η Cnooc είναι η δεύτερη από τις τρεις μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών της Κίνας που ανακοινώνει κέρδη. Στις 19 Μαρτίου του 2006 η PetroChina είπε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 6,6% φθάνοντας στα 142,2 δισ. γιουάν, επίπεδα ρεκόρ. Η China Petroleum & Chemical Corp., αλλιώς Sinopec, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 10 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα