Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Έχοντας διανύσει σχεδόν τα 2/3 του 2021 και με 155 συνεδριάσεις να έχουν πραγματοποιηθεί, το Χρηματιστήριο Αθηνών βιώνει έναν πτωτικό Αύγουστο, με έντονες αναταράξεις, αλλά και διακυμάνσεις. Αδύναμο και χωρίς βοήθειες από θεσμικά χαρτοφυλάκια, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο λίγο χαμηλότερα από τις 900 μονάδες. Το Χ.Α. κινείται πέριξ του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 900 μονάδων με στήριξη τις 888 μονάδες και αντίσταση τις 910 μονάδες.
Οι βασικές αιτίες της επενδυτικής στασιμότητας, πέρα από τις ανησυχίες για την πανδημία και την πιθανότητα νέων lockdowns, αλλά και την καλοκαιρινή απραξία, είναι ότι η χώρα εμφανίζει μεγάλη επιδείνωση σε όλους τους δείκτες, με το δημόσιο χρέος να προσεγγίζει τα 400 δισ. ευρώ και τα δημοσιονομικά ελλείμματα να κυμαίνονται στα 33 δισ. ευρώ. Από την αρχή της χρονιάς, ωστόσο, η Αθήνα διατηρεί τα αρχικά κέρδη της, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται 9,01%, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς παρουσιάζεται αυξημένη κατά 9,784 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 63,648 δισ. ευρώ.
Η χθεσινή επανεμφάνιση των πωλητών λόγω του αρνητικού κλίματος στην Ευρώπη μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, που δείχνει να περιορίζει την αγορά αμερικανικών ομολόγων, προκάλεσε κραδασμούς στην εγχώρια αγορά, η οποία έχασε 1 δισ. ευρώ μέσα στη συνεδρίαση.
Η εύθραυστη ελληνική αγορά, που πάσχει από έλλειψη φρέσκων κεφαλαίων, στηρίζεται σε έναν πολύ μικρό αριθμό εισηγμένων και μια τετράδα τραπεζικών μετοχών που έχουν μπροστά τους το «ναρκοπέδιο» των NPLs, ενώ οι τιμές των μετοχών παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Από την άλλη πλευρά, σε καθαρά επενδυτικό επίπεδο, μοχλός και καταλύτης για την αγορά είναι τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία έδωσαν παλμό όλο το τελευταίο 15ήμερο του Ιουλίου, οδηγώντας σε σημαντική αντίδραση το Χ.Α. που ταχύτατα έφυγε από τις 830 μονάδες και επέστρεψε στο όριο των 900 μονάδων.
Αυτό που αναζητούν οι επενδυτές είναι η επιβεβαίωση της ισχυρής ανάκαμψης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, που ασφαλώς θα αλλάξει και το status quo στο ευρύτερο «ζύγισμα» της αγοράς. Τα έως τώρα αποτελέσματα σημαντικών εταιρειών, όπως έδειξαν μέχρι τώρα τα μεγέθη των Πειραιώς Financial Holdings, Εθνικής Τράπεζας, ΟΤΕ, Τitan, ΕΧΑΕ και Μytilineos, επιβεβαιώνουν ότι οι εταιρείες έχουν αφήσει πίσω την υπερ-δεκαετή κρίση, άντεξαν την περίοδο της πανδημίας και πλέον κινούνται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.
Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία αν επιβεβαιωθεί και στη συνέχεια των αποτελεσμάτων, τότε θα αλλάξει και τη συζήτηση για το… δίκαιο των σημερινών αποτιμήσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ειδικά σε μια συγκυρία που η Ελλάδα αναμένει σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ποιες μετοχές υπεραποδίδουν
Κορυφαία σε απόδοση μετοχή του Mid Cap το 2021 είναι η Intracom Holdings, η οποία ενισχύεται σε ποσοστό 150%, αντανακλώντας τη δυναμική επιστροφή στα επιχειρηματικά πράγματα που επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο όμιλος το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή ξεπέρασε πρόσφατα τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2010, κάτι που σημαίνει ότι κινείται σε υψηλά σχεδόν 12ετίας.
Η Πλαστικά Θράκης καταγράφει άνοδο το 2021 σε ποσοστό 106%, παίρνοντας ώθηση από τα μεγέθη-ρεκόρ τόσο του 2020 όσο και στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η είσοδος στις προστατευτικές μάσκες ήταν κίνηση-ματ από τη διοίκηση του ομίλου, ο οποίος απασχολεί 2.200 εργαζόμενους έχοντας πολυεθνικό προφίλ. Η μετοχή της Άβαξ είναι στο +74%, αποτελώντας την τρίτη σε απόδοση μετοχή σε όλο τον Mid Cap. Ο όμιλος γύρισε σε κερδοφορία το 2020 ύστερα από δεκαετή ζημιογόνα περίοδο, ενώ βρίσκεται σε δημιουργική φάση ανάληψης έργων με σπουδαιότερο τη Γραμμή 4 του Μετρό.
Η θυγατρική του ομίλου Viohalco, η Cenergy Holdings, ενισχύεται σε ποσοστό 47,40%, ευρισκόμενη στην πιο δημιουργική φάση της ιστορίας της, με τις δύο θυγατρικές της, τις Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, να αναλαμβάνουν σημαντικά projects τόσο στην Ελλάδα -όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Νάξου-Σαντορίνης με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ- όσο και διεθνώς.
Η μετοχή της Quest Συμμετοχών ενισχύεται σε ποσοστό 39,33%, φτάνοντας στις αρχές Αυγούστου στα 15,20 ευρώ, που παραπέμπουν σε υψηλά 20ετίας. H Quest Συμμετοχών οδεύει φέτος για νέο ρεκόρ κερδοφορίας σττη 40χρονη ιστορία της, έχοντας κεφαλαιοποίηση 520 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Κρι Κρι καταγράφει άνοδο 29% το 2021, συνεχίζοντας να έχει τρομερή συνέπεια στο ταμπλό όλα τα τελευταία χρόνια, με αλλεπάλληλα ρεκόρ μεγεθών, αλλά και ιστορικά ρεκόρ στο χρηματιστήριο.
Πρωταγωνιστής ο Mid Cap τον Αύγουστο
Ευχάριστη έκπληξη στον πτωτικό Αύγουστο αποτελούν ορισμένες μετοχές του Mid Cap 40. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Mid Cap έκλεισε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στις 1.457,19 μονάδες, επίπεδα στα οποία είχε να βρεθεί από τις 31 Ιουλίου 2019, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται σε νέο υψηλό δύο ετών. Και όλα αυτά, ενώ ο Γ.Δ. και ο FTSE 25 δεν έχουν καταφέρει να υπερκεράσουν πλήρως τη ζημιά που έγινε λόγω Covid-19, απέχοντας από τα υψηλά που είχαν σημειώσει τον Ιανουάριο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 ο Mid Cap ενισχύεται κατά 117%, όταν ο Γ.Δ. κερδίζει 84,82%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης +79,59% και ο τραπεζικός δείκτης μόλις +67,30%. Οι επενδυτές, άλλωστε, γνωρίζουν ότι κάποιοι από τους σημερινούς πρωταγωνιστές των Mid και Small Cap θα είναι οι αυριανοί leaders του FTSE 25. Οι περιπτώσεις μετοχών που προβιβάστηκαν από τις «ταπεινές» κατηγορίες του Χ.Α. στην ελίτ είναι πολλές. Θυμίζουμε ότι κάποτε από την Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. είχαν ξεκινήσει κορυφαία σημερινά blue chips, όπως Μytilineos, Jumbo, Σαράντης, Aegean Airlines και ElvalHalcor.