Φήμες για εξαγορές στήριξαν τις τιμές στην Ευρώπη

Με οδηγό την τεχνολογία
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 00:01

ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ της τεχνολογίας κινήθηκε χθες η Wall Street, η οποία «υπέκυψε» στις προειδοποιήσεις τεχνολογικών εταιρειών, ενώ τα blue chips περιόρισαν τα αρχικά κέρδη τους μετά τη συνέχιση του ράλι στις τιμές πετρελαίου.

Αυτό, ωστόσο, δεν εξέπληξε τους αναλυτές, αφού οι επενδυτές που εισέρχονται στο δεύτερο τρίμηνο αρχίζουν να ανησυχούν για τα αποθέματα της βιομηχανίας ημιαγωγών, ενώ η ζήτηση στο συγκεκριμένο κλάδο θα παραμείνει κάπως αμφιλεγόμενη. Νωρίτερα, ωστόσο, οι μετοχές δέχθηκαν στήριγμα από τα καλύτερα απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Στην Ευρώπη οι μετοχές στηρίχθηκαν από το νέο «κύμα» φημολογιών περί εξαγορών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να κλείνει με σημαντική άνοδο 1,4%, στις 1.516,88 μονάδες, ανακόπτοντας τις απώλειες των τελευταίων τριών διαδοχικών συνεδριάσεων. Στις επιμέρους αγορές ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,9%, ενώ ο DAX της Φραγκφούρτης 1,2% και ο CAC 40 του Παρισιού 1,4%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η Scottish & Newcastle, η οποία και στήριξε την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά εν μέσω φημολογιών ότι μπορεί να δεχθεί προσφορά από την ολλανδική ανταγωνίστρια Heineken, χωρίς ωστόσο καμία από τις δύο εταιρείες να προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

«Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας έχει να κάνει με τη φημολογία περί εξαγορών και συγχωνεύσεων», αναφέρει ο Τεν Ντράισμα, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, ο οποίος δεν αποκλείει επανάληψη της διόρθωσης που άρχισε στα τέλη του Φεβρουαρίου, με την κάθετη πτώση των κινεζικών μετοχών. Πιστεύει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να επαναπαύονται σε συνέχιση της ανοδικής τάσης και τους συστήνει να πωλήσουν όσο παρουσιάζουν κέρδη, επικαλούμενος την εκτίμηση της Morgan Stanley ότι οι αποτιμήσεις είναι ακριβές.

Στο θετικό τόνο συνέβαλαν και τα προς τα πάνω αναθεωρημένα αμερικανικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Από τις μετοχές ξεχωρίζει αυτή της Compass, με άνοδο περίπου 5%, αφότου η εταιρεία τροφοδοσίας εξέδωσε αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη διαπραγμάτευση των μετοχών της. Στον αντίποδα, η γερμανική SAP, που έχασε άνω του 2%, μετά την ξαφνική παραίτηση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα