Singapore Power, Babcock: Αποκτούν την Alinta προς 6 δισ. δολ.

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 09:20

ΣΥΜΦΩΝΙΑ εξαγοράς της Alinta Ltd. αντί ποσού 7,4 δισ. δολ. Αυστραλίας (6 δισ. δολ. ΗΠΑ), με στόχο την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στη μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια αγωγών αερίου και δικτύων ηλεκτρισμού της Αυστραλίας, έκλεισαν η Singapore Power Ltd. και η Babcock & Brown Ltd.

Το ποσόν σε μετρητά και μετοχές, ανέρχεται σε 15 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Alinta που εδρεύει στο Περθ, και είναι 6% υψηλότερο από την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας. Η Singapore Power και η Babcock – η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας – αμύνθηκαν της ανταγωνιστικής προσφοράς της Macquarie Bank Ltd. Επίσης οι εταιρείες θα απορροφήσουν χρέος ύψους 6,5 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η Singapore Power, κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρικής ενεργείας της νήσου και η Babcock, σχεδιάζουν να διαλύσουν την εταιρεία κοινής ωφελείας η οποία αύξησε 20 φορές τη χρηματιστηριακή της αξία όταν πουλήθηκε από την κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας το 2000. Η χρήση ενεργείας στην Αυστραλία, προβλέπεται να αυξηθεί 46% έως το 2030, αποτέλεσμα της ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα από τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής των εν λόγω εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Οι μετοχές της Alinta έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 22%, μεγαλύτερη της ανόδου 5,7% του δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, κατά ένα μέρος και από την ανακοίνωση στις 9 Ιανουαρίου, για πρόταση εξαγοράς, που σηματοδότησε τη διαδικασία πώλησης. Σήμερα οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο έως 55 σεντς, ποσοστό 3,9%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων των14,70 δολ. Αυστραλίας η μία, όταν άρχισαν να διαπραγματεύονται μετά την αναστολή τους στις 23 Μαρτίου. Στη 1:46 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ οι μετοχές διαπραγματεύθηκαν στα 14,37 δολ. Αυστραλίας η μία.

Οι μετοχές της Babcock & Brown σημείωσαν άνοδο έως 1,32 δολ. Αυστραλίας η μία, φθάνοντας στα 27,72, ενώ οι αυστραλιανές μετοχές της SP AusNet, που κατά 51% ανήκει στο αυστραλιανό σκέλος της Singapore Power, υποχώρησαν έως 2,1%, φθάνοντας στο 1,405 δολ. Αυστραλίας η μία.

Με βάση την πρόταση της Babcock & Brown και της Singapore Power, οι μέτοχοι της Alinta θα λάβουν 8,50 δολ. Αυστραλίας σε μετρητά ανά μετοχή της Alinta και επιπλέον 7,83 μετοχές στην Babcock & Brown Infrastructure Group, 3,31 μετοχές στην Babcock & Brown Power και 1,3 μετοχές στην Babcock & Brown Wind Partners για κάθε πέντε μετοχές της Alinta που κατέχουν, συν τη διανομή 1,51 μετοχών στην Australian Pipeline Trust για κάθε πέντε μετοχές της Alinta.

H Singapore Power, που δεν προσφέρει τίτλο, θα καταβάλλει τα μέγιστα σε μετρητά, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Lim Lay Hong, μιλώντας στο τηλέφωνο από τη Σιγκαπούρη. Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τον συνολικό διαχωρισμό της προσφοράς των 13,9 δισ. δολ. Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους μεταξύ των συνεργαζόμενων πλειοδοτών. Η εταιρεία της Σιγκαπούρης θα χρηματοδοτήσει την προσφορά από τα κεφάλαιά της και από τραπεζικά δάνεια, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα