Ελβετία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 13:43

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ υποχώρηση σημείωσε τον περασμένο μήνα η βιομηχανική παραγωγή της Ελβετίας, καταδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας υποχωρεί από τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που σημείωσε το 2000.

Ο δείκτης αγοράς στελεχών, βάσει περίπου 200 στελεχών, υποχώρησε στο 62 τον Μάρτιο από 63,5 πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με την Credit Suisse Group που συντάσσει την έκθεση με την Association of Purchasing Materials Management. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη. Συνολικά 16 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 63,6.

Η οικονομία της Ελβετίας ενδέχεται να συρρικνωθεί φέτος, καθώς η χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση βαρύνει τις εξαγωγές. Ωστόσο, οι θεμελιώδεις οικονομικοί δείκτες της Ελβετίας κινήθηκαν ανοδικά τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ηδη η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, σηματοδότησε το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους δανεισμού από το 2,25%, επίπεδα τα οποία εκτιμάται ότι στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Στην οικονομία των 13 χωρών της Ευρώπης που συναλλάσσονται με το ευρώ, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Royal Bank of Scotland Group Plc. Η Ευρωζώνη αγοράζει περίπου τα 2/3 των ελβετικών αγαθών που πωλούνται στο εξωτερικό.

Ο δείκτης ανεργίας της Ελβετίας σήμερα στο 3%, μετά την προσαρμογή του στις εποχικές διακυμάνσεις, είναι ο χαμηλότερος από τον Νοέμβριο του 2005. Τον περασμένο μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είπε ότι η ανεργία θα υποχωρήσει κι άλλο φέτος, ενθαρρύνοντας τη ζήτηση των καταναλωτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα