Αυξημένες πιέσεις στη Wall Street

Η δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων στήριξε την αγορά στην Ευρώπη
Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 00:01

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ μπήκε ο Απρίλιος στη Wall Street, καθώς υπερίσχυσαν τα εξασθενημένα στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση και οι αυξημένες πιέσεις στις τιμές, τα οποία υποδηλώνουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή η είδηση ότι η New Century Financial, πιστωτικό ίδρυμα χορήγησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης άσκησε πιέσεις στις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στην Ευρώπη οι μετοχές ανέκαμψαν από την αρχική πτώση μετά τα ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, καθώς η δραστηριότητα σε επίπεδο συγχωνεύσεων στον κλάδο τηλεπικοινωνιών στήριξε την αγορά.

Ο μεγάλος νικητής της συνεδρίασης ήταν η Telecom Italia, από τη στιγμή που ο αμερικανικός γίγαντας τηλεφωνίας AT&T και ο μεξικανικός οπερέιτορ κινητής America Movil υπέβαλαν προσφορά για την εξαγορά της ιταλικής εταιρείας, ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,35%, στις 1.521,03 μονάδες, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αγγίξει τις 1.522,59 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,2%, ο DAX στη Φραγκφούρτη 0,3%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού 0,2%.

Οι τηλεπικοινωνίες ήταν ο κορυφαίος σε κέρδη τομέας της Ευρώπης, μετά την προσφορά για την εξαγορά της Telecom Italia, με αποτέλεσμα η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού ομίλου να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2001.

Ο δείκτης τηλεπικοινωνιών DJStoxx της Ευρώπης ενισχύθηκε 2%, αγγίζοντας υψηλά μηνός, με τις μετοχές της British Telecom και France Telecom να ενισχύονται 2% η καθεμία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα νέα για εξαγορές και συγχωνεύσεις θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την αγορά, αν και ακόμη δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση.

Ομως, ακόμη και με την υποστήριξη των ειδήσεων περί επικείμενων συγχωνεύσεων, οι Ευρωπαίοι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε μια μάλιστα περίοδο που η Φέντεραλ Ριζέρβ κλίνει προς διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα προκειμένου να ελέγξει τις πιέσεις στις τιμές.

Στο Τόκιο ο δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 17.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 19 Μαρτίου, καταγράφοντας απώλειες 1,54%, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα πρόσφατα κέρδη τους.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα