Τεχνική Ολυμπιακή: Ζημίες 146,7 εκατ. € το 2006

Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 10:55

Αύξηση της τάξεως του 5,9% σημείωσε στο 2006 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου εταιρειών Τεχνική Ολυμπιακή φθάνοντας τα 2.225 εκατ. €.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 380,1 εκατ., έναντι € 485,4 εκατ. το 2005 και το περιθώριο μικτού κέρδους σε 17,1% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών το έναντι 23,1% το 2005.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανωτέρω μείωση οφείλεται κυρίως στην ύφεση που χαρακτηρίζει τον κλάδο κατασκευής κατοικιών των ΗΠΑ, η οποία έχει επιδράσει αρνητικά στα σχετικά περιθώρια κερδοφορίας.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους € 187,5 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές ύψους € 244,6 εκατ.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο 2006 σε ζημιές ύψους € 146,7 εκατ. έναντι κερδών ύψους € 145 εκατ. το 2005.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου έχουν επηρεαστεί σημαντικά στη χρήση 2006 από την διαγραφή της επένδυσης της θυγατρικής εταιρείας Technical Olympic USA (TOUSA) στην κοινοπραξία Transeastern, η οποία εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης κατοικιών στην αγορά των ΗΠΑ, δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον ετήσιο στόχο πώλησης 3.500 κατοικιών με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτηση, από την κοινοπραξία, των δανείων αυτής.

Ο Όμιλος αξιολόγησε τη δυνατότητα ανάκτησης της επένδυσής της TOUSA στην Transeastern ως μηδενική και πλήρως απομειωμένη και πραγματοποίησε σχετική διαγραφή ύψους € 110,2 εκατ. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε πρόβλεψη ύψους € 251,7 εκατ. αναφορικά με την πιθανότητα ζημιάς που θα προκύψει από το διακανονισμό των δανείων της Transeastern και πρόβλεψη για απομείωση αξίας συμμετοχών συνολικού ποσού € 10,18 εκατ.

Επιπλέον των παραπάνω διαγραφών και προβλέψεων, που αφορούν επενδυτικές δραστηριότητες και ουσιαστικά δεν επηρεάζουν το EBITDA, καταχωρήθηκε πρόβλεψη για απομείωση αξίας αποθεμάτων ύψους € 118,1 εκατ.

Η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής εκτιμά ότι παρά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από έκτακτα γεγονότα, η πορεία λειτουργικής ανάπτυξης του Ομίλου στο 2006 ήταν ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα, εάν δεν ληφθούν υπόψη από τις ανωτέρω διαγραφές και προβλέψεις που πραγματοποίησε ο Όμιλος, αυτές που αναφέρονται σε επενδυτικές δραστηριότητες, τα αναπροσαρμοσμένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανέρχονται σε κέρδη ύψους € 184,6 εκατ. έναντι των καταγεγραμμένων ζημιών ύψους €187,5 εκατ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία ανάπτυξης του Ομίλου στην τρέχουσα χρήση, η διοίκηση τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδιασμού και προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους € 155,8 εκατ. πάντοτε με γνώμονα την ουσιαστική και συνεχή ανάπτυξη του Ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΥΜΠ



Σχολιασμένα