Bursa Malaysia: Προς διαπραγμάτευση ομολόγων

Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 10:57

ΤΗΝ διαπραγμάτευση εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο το πρώτο τρίμηνο του 2008, σχεδιάζει να επιτρέψει η Bursa Malaysia Bhd., διαχειρίστρια του Χρηματιστηρίου της χώρας, διεκδικώντας την κυριαρχία των χρηματιστών στην αγορά χρέους.

Το venture επιθυμεί να αποσπάσει το 10% έως 20% της αγοράς των 367 δισ. ρίνγκιτ (106 δισ. δολ.) των ομολόγων των επενδυτών που διαχειρίστηκαν οι χρηματιστές το 2006, σύμφωνα με τον Omar Merican, επικεφαλής της εταιρείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ. Η μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών διαπραγματεύσεων θα διατηρήσει το κόστος συναλλαγών σε ανταγωνιστικά επίπεδα στη μεγαλύτερη αγορά χρέους της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η παροχή πρόσβασης στους διεθνείς επενδυτές», ανέφερε ο Omar, συμπληρώνοντας: «Εάν μπορείς να διαπραγματευθείς μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και αξίες σε ένα μέρος, οι συνέργιες είναι πολλαπλές για τις κεφαλαιαγορές μας».

Η Μαλαισία θα ακολουθήσει την Ινδία, την Κίνα και την Νότιο Κορέα μεταξύ των ασιατικών χρηματιστηρίων που θα διαπραγματευθούν ομόλογα, βελτιώνοντας τη διαφάνεια, μετά την κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου από την Bank Negara Malaysia και την άντληση από τους ξένους επενδυτές συνολικά 14,6 δισ. ρίνγκιτ από ομόλογα, το μεγαλύτερο ποσόν τουλάχιστον από το 2001. Στις 23 Απριλίου το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης θα αρχίσει να διαπραγματεύεται αμερικανικά ομόλογα για εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της AT&T και της Yum! Brands Inc.

Oι χρηματιστές στη Μαλαισία χρεώνουν τους επενδυτές με περίπου 16 ρίνγκιτ για κάθε ένα εκατ. ρίνγκιτ των κρατικών ομολόγων και 30 ρίνγκιτ για εταιρικά ομόλογα, σύμφωνα με τον Nor Alfian Din, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης κρατικών ομολόγων της Malayan Banking Bhd, στην Κουάλα Λουμπούρ, της μεγαλύτερης δανείστριας της χώρας.

Οι χρηματιστές στη χώρα άντλησαν μίνιμουμ αμοιβή 26 ρίνγκιτ τον Δεκέμβριο του 2005, καθιστώντας τους διαπραγματεύσιμους όταν η Κεντρική Τράπεζα άνοιξε την κεφαλαιαγορά στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Τα κέρδη του Bursa Malaysia αναρριχήθηκαν 35%, φθάνοντας στα 109 εκατ. ρίνγκιτ το 2006. Περίπου το 70% των εσόδων διαπραγμάτευσης ύψους 181,4 εκατ. ρίνγκιτ προήλθαν από μετοχές, έναντι 13,6% από τα παράγωγα.

Πέρυσι στη Μαλαισία σε ημερήσια βάση διαπραγματεύθηκαν ημερησίως 1 δισ. ρίνγκιτ σε ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, εκ των οποίων το 52% αφορούσε κρατικό έλλειμμα. Το ποσόν είναι περίπου το ίδιο του μέσου ημερήσιου όρου του όγκου των διαπραγματεύσεων ύψους 1,02 δισ. ρίνγκιτ στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το Bursa Malaysia.

Η ζήτηση από ξένους επενδυτές ώθησαν την εβδομάδα που πέρασε την απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας 3,49% χαμηλότερα, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2003. Ο δείκτης των μετοχών Kuala Lumpur Composite σημείωσε άνοδο 35% το τελευταίο δωδεκάμηνο φθάνοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα