Moody's: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 40-50 τραπεζών

Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 14:13

ΣΤΗΝ υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 40 έως 50 τραπεζών στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική σχεδιάζει να προχωρήσει η Μoody's Investors Service, μετά τα σχόλια της Merrill Lynch & Co. και της JPMorgan Chase & Co., ότι οι νέες κατηγορίες είναι ατελείς.

Σήμερα η Moody's θα προσδιορίσει τις τράπεζες, σύμφωνα με τον Christopher Mahoney, έναν από τους διευθυντές της εταιρείας στη Ν. Υόρκη.

Η Moody's αύξησε τις κατηγορίες των 150 τραπεζών σε χώρες που πιθανόν στηρίξουν τους οικονομικούς οργανισμούς σε μία κρίση. Το σύστημα κατακυρώθηκε σε τρεις τράπεζες στην Ισλανδία.

«Εχουμε δεσμευθεί σε διάλογο με τους επενδυτές», είπε ο Mahoney, επικεφαλής της επιτροπής πιστωτικής πολιτικής της Moody’s στη Ν. Υόρκη, μιλώντας στις 30 Μαρτίου, συμπληρώνοντας: «Οι νέες κατηγορίες θα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της αγοράς».

Στην ουσία μερικές κατηγορίες τραπεζών ενδέχεται να υποχωρήσουν δύο ή τρεις βαθμίδες μετά τον έλεγχο που ολοκληρώνεται στις 10 Απριλίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η εταιρεία εξέτασε 210 τράπεζες στη Βόρειο Αμερική και στη Βόρειο Ευρώπη για το νέο σύστημα που άρχισε να εφαρμόζεται στις 23 Φεβρουαρίου.

Η Moody's αλλάζει τους κανονισμούς μετά την κριτική που άσκησε ο αναλυτής της Merrill Lynch, Richard Thomas στο Λονδίνο, για τα αποτελέσματα των κριτηρίων της συγκεκριμένης ανάλυσης. O αναλυτής της JPMorgan, Ben Ashby στο Λονδίνο, ερωτήθηκε για το πώς οι επενδυτές μπορούν να εμπιστευθούν την μεθοδολογία.

«Δεν είναι ότι το έκαναν οικειοθελώς», είπε ο Ashby. «Το έκαναν επειδή όλοι τους κορόϊδευαν. Εάν θέλουν να ξαναχτίσουν την αξιοπιστία, θα χρειαζόμουν δυο χρόνια για την παραγωγή μιας ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας τραπεζικής έρευνας. Αλλά και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

Σε έρευνα της Merrill Lynch τον περασμένο μήνα, το 85% των επενδυτών είπε ότι η Moody's έχασε την αξιοπιστία της εξ αιτίας της προσέγγισης.

Η Moody's αναθεώρησε προς τα πάνω την πιστοληπτική ικανότητα των μεγαλύτερων τραπεζών της Ισλανδίας, Kaupthing Bank hf, Glitnir Banki hf και Landsbanki Islands hf, κατά τέσσερις ή πέντε βαθμίδες στο Aaa επειδή προφανώς η κυβέρνηση θα τις σώσει εάν έχουν οικονομικά προβλήματα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg News



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα