Χαμηλή η προσφορά 3,5 δισ. δολ. της Bain για την Edgars

Λέει ο Mark Mobius της Templeton Asset Management Ltd.
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007 09:26

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50% χαμηλότερη είναι η προσφορά 3,5 δισ. δολ. της Bain Capital LLC για την εξαγορά της Edgars Consolidated Stores Ltd. και θα έπρεπε να επανεξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές της Νοτίου Αφρικής, δήλωσε ο Mark Mobius της Templeton Asset Management Ltd.

Ο Mobius, διευθύνων σύμβουλος της Templeton σχεδιάζει να εμφανιστεί στην αρμόδια αρχή κεφαλαιαγοράς της Νοτίου Αφρικής σε λίγες ημέρες, επειδή η Edgars, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής της χώρας με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, διατήρησε μυστικές άλλες προσφορές, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε από τηλεφώνου στο Ντουμπάϊ. Ο Mobius που διαχειρίζεται το 3% της Edgars θέλει την καθυστέρηση της εξαγοράς και περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία της δημοπρασίας.

«Συζητάμε το θέμα με τους νομικούς μας συμβούλους», είπε χθες ο Mobius, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε να το συζητήσουμε και με τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές. Δεν νομίζω ότι η τιμή είναι η ενδεδειγμένη».

Η Edgars, που συνέστησε στους μετόχους να αποδεχθούν την προσφορά της Bain στις 8 Φεβρουαρίου, απέρριψε την κριτική που άσκησε ο Mobius. Η εξαγορά εάν επιτευχθεί θα είναι η μεγαλύτερη επιθετική στη Νότιο Αφρική όπου οι καταναλωτικές δαπάνες σε επίπεδα ρεκόρ και αύξηση του πλούτου και την πλειονότητα των μαύρων στη χώρα, ώθησε στα ύψη τις λιανικές πωλήσεις.

Η εταιρεία λιανικής προσέγγισε περίπου 20 εταιρείες επενδύσεων πριν τη συμφωνία, δήλωσε η Tessa Christelis, εκπρόσωπος της Edgars στο Γιοχάνεσμπουργκ. Περίπου 10 εταιρείες έκαναν προσφορές, οι όροι των οποίων διέπονται από μυστικές συμφωνίες, συμπλήρωσε η ίδια.

Οι μετοχές της Edgars έκλεισαν χθες στα 45,17 ραντ η μία στο Γιοχάνεσμπουργκ. Πριν από την ημέρα ανακοίνωσης της προσφοράς από την εταιρεία, οι μετοχές της σημείωναν άνοδο 13%.

Ο Μobius, που εργάζεται στην Templeton 20 χρόνια, διαχειρίζεται περίπου 30 δισ. δολ. σε μετοχές εταιρειών αναδυομένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εταιρειών της Νοτίου Αφρικής, από μεταλλουργίες έως ασφαλιστικές εταιρείες.

Η Edgars, που ιδρύθηκε το 1929 διπλασίασε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια τις πωλήσεις στα 900 καταστήματά της στη Νότιο Αφρική. Αλλες τοπικές εταιρείες λιανικής έχουν προσελκύσει αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Shoprite Holdings Ltd., της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας ειδών μπακαλικής της Νοτίου Αφρικής, η οποία δέχθηκε τον Μάϊο του 2006 προσφορά 14,2 δισ. ραντ από την Brait SA για την εξαγορά της.

Η εξαγορά της Edgars προϋποθέτει την έγκριση του 75% των μετόχων, της επιτροπής ανταγωνισμού της χώρας και της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Αφρικής. Η Edgars σχεδιάζει να εξέλθει του Χρηματιστηρίου στις 18 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα