Στήριγμα από τον τομέα λιανικής

Περιορίστηκαν τα κέρδη στη Wall Street
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2007 00:01

ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ εξελίξεις στο Ιράν με την απελευθέρωση των Βρετανών στρατιωτών και η ισχύς της Microsoft προσπάθησαν να προσφέρουν κάποιο στήριγμα στη Wall Street, όμως τα κέρδη περιορίστηκαν από τα τριπλά αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ.

Οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης αναζωπύρωσαν ωστόσο τις ελπίδες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ίσως διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ή ακόμη και να τα μειώσει τους προσεχείς μήνες.

Την ίδια στιγμή ο Μπερνστέιν, στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, προβλέπει τώρα ότι ο δείκτης Standard & Poor's 500 θα διαμορφωθεί στις 1.590 μονάδες σε 12 μήνες, επίπεδο υψηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ των 1.552,92 μονάδων το Μάρτιο του 2000.

Ωστόσο, πιστεύει ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του 2007, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας για τις νομισματικές πολιτικές διεθνώς.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο, δεχόμενες στήριγμα από την ισχύ του τομέα λιανικής, τις φήμες περί εξαγορών αλλά και τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου, παράγοντες που αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο από τα εξασθενημένα στοιχεία ειδικά για τον τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,15%, κλείνοντας στις 1.538,84 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,4%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 0,5%.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο παρέμεινε αμετάβλητος εν όψει της σημερινής απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται να βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης μετά την απότομη πτώση του τέλους Φεβρουαρίου και των αρχών Μαρτίου. Ο δείκτης FTSEurofirst έχει ενισχυθεί 3,7% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Aναλυτές εξακολουθούν να βρίσκουν ελκυστικό το premium κινδύνου των ευρωπαϊκών μετοχών και συστήνουν αγορά μετοχών, ίσως σε μικρότερο βαθμό απ΄ό,τι πριν από τρεις ή έξι μήνες.

Στο προσκήνιο βρέθηκε ο τομέας λιανικής, με το σχετικό δείκτη DJ Stoxx να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των ευρωπαϊκών κλάδων, 1,1%.

Η μετοχή της Carrefour ενισχύθηκε 3,4% εν μέσω φημολογιών ότι ο ιδρυτής της Colony Capital που έχει μερίδιο στο γαλλικό όμιλο, ζητεί από την Carrefour να αντλήσει 30 δισ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 1,74%, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα