Cemex: Ενεκρίθη από τις ΗΠΑ η προσφορά εξαγοράς της Rinker

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2007 08:18

ΕΓΚΡΙΣΗ από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την επιθετική της προσφορά στην εξαγορά της Rinker Group Ltd. της Αυστραλίας, ύψους 11,1 δισ. δολ. ΗΠΑ, απέσπασε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο Cemex SA, αυξάνοντας την εικοτολογία ότι ενδέχεται να αυξήσει την προσφορά.

Τον Νοέμβριο του 2006, το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης εταιρείας οικοδομικών υλικών της Αυστραλίας, απέρριψε την προσφορά των 13 δολ. ΗΠΑ ανά μετοχή της Cemex. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Rinker, έχει αρκετά μεγάλο μερίδιο για να εμποδίσει την συμφωνία. Οι μετοχές της Rinker σημείωσαν σήμερα άνοδο στο Σύδνεϋ, φθάνοντας στα 18,50 δολ. Αυστραλίας η μία ή στα 15,16 δολ. ΗΠΑ με τη σημερινή ισοτιμία, 17% υψηλότερα από την προσφορά της μεξικανικής Cemex.

H έγκριση από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όπου η Rinker πραγματοποιεί το 80% των πωλήσεων, ανοίγει τον δρόμο για τη Cemex να ασκήσει πίεση πριν από την συμφωνία. Οι επενδυτές επιμένουν στην τιμή για συμφωνία, λέγοντας ότι η συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της είναι παροδική και πως η Rinker είναι καλά τοποθετημένη στις αγορές πολιτειών, όπως τη Φλόριντα, όπου η ζήτηση ανακάμπτει.

Εάν η συμφωνία επιτευχθεί η εξαγορά της Rinker θα είναι η μεγαλύτερη για τη Cemex, που κατέβαλε 5,8 δισ. δολ. ΗΠΑ σε μετρητά και έλλειμμα για τη βρετανική RMC Group Plc τον Μάρτιο του 2005. Επίσης σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, Lorenzo Zambrano σε μία επιθετική προσφορά από τότε που άρχισε να εξαγοράζει εταιρείες, πριν από δύο δεκαετίες.

Η εξαγορά θα αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της Cemex σε περίπου 24 δισ. δολ. από 18,2 δισ. δολ. πέρυσι και θα διευρύνει την ηγετική της θέση στην αγορά τσιμέντου στις ΗΠΑ. Πλέον του 60% των πωλήσεων της Rinker, αφορούν τσιμέντο, αμμοχάλικο, άσφαλτο και άλλα οικοδομικά υλικά που έρχονται από την Φλόριντα, την Αριζόνα, τη Νεβάδα και το Τέξας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η Cemex συμφώνησε να πουλήσει 39 μονάδες της, συμπεριλαμβανομένων και εργοστασίων στη Φλόριντα και την Αριζόνα, για να διαφυλάξει την τιμή ανταγωνισμού για την μεταφορά έργων σε δύο πολιτείες.

Με βάση την συμφωνία η Cemex θα πουλήσει 32 μονάδες ανάμειξης τσιμέντου στη Φλόριντα και επτά μονάδες έτοιμου τσιμέντου και αμμοχάλικου στην Αριζόνα.

Οι μετοχές της Cemex που διαπραγματεύονται στη Ν. Υόρκη, υποχώρησαν 57 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας χθες στα 35,99 δολ. η μία.

Σύμβουλος της εταιρείας είναι η Citigroup Inc. Την UBS AG προσέλαβε για σύμβουλο η Rinker.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα