Σρι Λάνκα: Προσφορές από εταιρείες πετρελαιοειδών για εξερεύνηση

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2007 08:56

Η ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ, χώρα που εισάγει το σύνολο του πετρελαίου που χρειάζεται θα ζητήσει τον επόμενο μήνα από τις εταιρείες εξερεύνησης να διαγωνιστούν για την ανάπτυξη πετρελαιοπηγής, που ενδέχεται να περιέχει 1 δισ. βαρέλια αργού ή 17% των αποθεμάτων της γειτονικής της Ινδίας.

Οι κρατικές εταιρείες πετρελαιοειδών της Κίνας και της Ινδίας, έχουν ήδη υποσχεθεί να κάνουν εξερευνήσεις σε δύο από τις πέντε κύριες περιοχές. Η Σρι Λάνκα θα ζητήσει προσφορές για τις λοιπές τρεις περιοχές την 1η Μαϊου, σύμφωνα με τον Neil De Silva, γενικό διευθυντή του σκέλους ανάπτυξης πηγών πετρελαίου της χώρας. Οι άδειες θα δοθούν το νωρίτερο το 2008, σύμφωνα με χθεσινή του δήλωση.

Η Σρι Λάνκα πρέπει να εξασφαλίσει τις δικές της προμήθειες πετρελαίου και να μειώσει τις εισαγωγές. Από την άλλη πλευρά, Κίνα και Ινδία, οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες της Ασίας, ανταγωνίζονται για αποθέματα πετρελαίου και αερίου στο εξωτερικό, προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ενεργείας.

Η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου ώθησε 25% υψηλότερα τον λογαριασμό της Σρι Λάνκα για την εισαγωγή του πέρυσι, στα 2,07 δισ. δολάρια. Το κόστος των εισαγωγών έγινε μεγαλύτερο μετά την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης το 2007, παρά τον εμφύλιο στη νήσο και τα υψηλότερα βασικά επιτόκια στην Ασία, που περιόρισαν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα