Kίνα: Απροσδόκητη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

Τρίτη, 10 Απριλίου 2007 08:58

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισε τον Μάρτιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε πέντε χρόνια.

Το χάσμα ήταν 38% χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 6,87 δισ. δολ., σύμφωνα με ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας στο Web site του. Αυτό ήταν το χαμηλότερα σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 13 μηνών και λιγότερο από το ήμισυ των 20 δισ. δολ. που εκτιμούσαν κατά μέσον όρο οι 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Οι κινεζικές εταιρείες βιάστηκαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, φοβούμενες ότι το αίσθημα του προστατευτισμού στο εξωτερικό και οι κινήσεις της κυβέρνησης θα περιορίσουν τις εξαγωγές, σύμφωνα με τον Wang Qing, οικονομικό αναλυτή της Bank of America Corp. στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Είναι πιο σημαντικό να εξετάζει κανείς το πρώτο τρίμηνο ως σύνολο στο οποίο το εμπορικό πλεόνασμα είναι πραγματικά πολύ μεγάλο».

Η Κίνα θέλει να περιορίσει το εμπορικό της πλεόνασμα το οποίο αναρριχήθηκε πέρυσι στα επίπεδα ρεκόρ των 177,5 δισ. δολ. πέρυσι μετά την χαλάρωση των περιορισμών εισαγωγής και τη μείωση των κινήτρων εξαγωγής. Το χάσμα του εμπορικού πλεονάσματος είχε ως αποτέλεσμα την προσφυγή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 6,9%, φθάνοντας στα 83,4 δισ. δολ. τον Μάρτιο και οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 14,5%, φθάνοντας στα 76,6 δισ. δολάρια. Το πρώτο τρίμηνο του έτους το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 46,55 δισ. δολ., σχεδόν το διπλάσιο του προηγούμενου έτους.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ υποχώρησε στα 9,5 δισ. δολ. τον Μάρτιο από 12,3 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα τελωνεία της χώρας, ενώ το αντίστοιχο με την Ευρώπη μειώθηκε στα 6,4 δισ. δολ. από 11,8 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα