Φοροεκτιμήσεις

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 07:48
UPD:07:49
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Σύμβαση εργασίας και φορολογική κατοικία

Προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, δεν αρκεί μόνο το γεγονός ότι υπάρχει σε ισχύ σύμβαση εργασίας με ελληνική εταιρεία, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα τα επιμέρους πραγματικά περιστατικά, όπως ενδεικτικά η ύπαρξη στέγης, η φυσική παρουσία του φορολογούμενου και των μελών της οικογένειάς του, ο τόπος άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ο τόπος των περιουσιακών συμφερόντων, ο τόπος των διοικητικών δεσμών με τις δημόσιες αρχές και φορείς και ο τόπος ανάπτυξης πολιτικών, πολιτισμικών ή άλλων δραστηριοτήτων (ΣτΕ 1628/2020). Με άλλα λόγια μόνο η ύπαρξη εν ισχύ σύμβασης εργασίας με ελληνική εταιρεία δεν επαρκεί για να χαρακτηριστεί ο εργαζόμενος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

ΦΠΑ στις διασυνοριακές παραδόσεις αγαθών με Η.B.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) έπαψε να αποτελεί κράτος-μέλος της Ε.Ε. την 31η Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με τη Συμφωνία Αποχώρησης, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, ήτοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής, η νομοθεσία της Ε.Ε. παύει να εφαρμόζεται στο Η.Β. Ωστόσο, στη Συμφωνία Αποχώρησης του Η.Β. έχει προβλεφθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της το Πρωτόκολλο σχετικά με την Ιρλανδία/Β. Ιρλανδία, κατά το οποίο για διάρκεια 4 ετών μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου η Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθήσει να υπάγεται στη νομοθεσία της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ όσον αφορά τα αγαθά, με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας «σκληρών συνόρων» μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Αντίθετα, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών, η Βόρεια Ιρλανδία μαζί με το υπόλοιπο Η.Β. θα θεωρείται ότι βρίσκονται εκτός Ε.Ε., και άρα οι σχετικές συναλλαγές θα αντιμετωπίζονται όπως οι αντίστοιχες με τρίτες χώρες. Δεδομένου ότι μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου (1/1/2021) οι κανόνες της Ε.Ε. στον τομέα του ΦΠΑ, και ιδίως η Οδηγία ΦΠΑ παύουν να ισχύουν ως προς το Η.Β., η παράδοση και η μεταφορά αγαθών μεταξύ Ε.Ε. και Η.Β. υπόκεινται στους κανόνες ΦΠΑ για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Συνεπώς, κατά την εισαγωγή αγαθών από το H.B. στην Ε.Ε. θα οφείλεται ΦΠΑ, με βάση τον συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται για τις παραδόσεις των ίδιων αγαθών εντός Ε.Ε. Ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται στις τελωνειακές αρχές κατά τον χρόνο της εισαγωγής. Όσον αφορά το τελωνειακό καθεστώς εξαγωγής, αυτό θα είναι υποχρεωτικό για τα ενωσιακά αγαθά που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε., με προορισμό το Η.Β. Τα αγαθά που θα εξάγονται προς το Η.Β. θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ (Ε2011/2021).

Έκπτωση φόρου αλλοδαπής με ΣΑΔΦ

Ο φόρος που καταβάλλεται από ημεδαπή εταιρεία σε χώρα με την οποία υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας για εισόδημα που προκύπτει και φορολογείται εκεί σύμφωνα με την οικεία ΣΑΔΦ, εκπίπτει από το συνολικό ποσό φόρου της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, με τους όρους και τις προϋποθέσεις και μέχρι του ύψους που ορίζουν οι εφαρμοστέες διατάξεις της οικείας ΣΑΔΦ που προβλέπουν την πίστωση του φόρου και αφαιρείται κατά προτεραιότητα έναντι των λοιπών φόρων της παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013. Σε περίπτωση, δε, που μετά την αφαίρεση και των λοιπών φόρων προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο εφαρμόζεται το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 68 (Εγκύκλιος Ε2089/2021).

Δημοφιλή ερωτήματα

Φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής με πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα που πραγματοποιεί δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, εάν αποδείξει, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ότι το τίμημα της απόκτησης καταβλήθηκε στην αλλοδαπή, δεν προσμετράται η δαπάνη αυτή (ΠΟΛ. 1076/26.3.2015).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα