ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο πριν δεχθούν πλήγμα από το διεθνές sell-off του Φεβρουαρίου επέστρεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο «πυρετός» εξαγορών και συγχωνεύσεων επανέφερε τα ευρωπαϊκά blue chips στο υψηλό ρεκόρ των τελευταίων εξίμισι ετών.
Χωρίς πυξίδα κινήθηκε η Wall Street, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης των εταιρικών κερδών ανέκοψε μια σταθερή άνοδο στα προ της χρηματιστηριακής κρίσης επίπεδα.
Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκαν οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ορυχείων, λόγω του ράλι των τιμών των βασικών μετάλλων.
Επιλεκτικές αγορές σημειώθηκαν και στη Wall Street, στους τομείς τεχνολογίας, ενέργειας και εμπορευμάτων. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 0,5%, στις 1.548,33 μονάδες.
Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,32%, στις 6.417,80 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,43%, στις 5.766,27 μονάδες, και ο DAX κατά 0,94%, στις 7.166,67 μονάδες.
Και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά.
Ενδεικτικό στοιχείο της ευφορίας στην Ευρώπη είναι ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στις 382,5 μονάδες, με άνοδο 0,6%. Ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2000.
Η Rodamco Europe κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη στην πορεία της, καθώς η Unibail Holding συμφώνησε στην εξαγορά της, έναντι 11,2 δισ. ευρώ.
Σημαντική ήταν η άνοδος και για τη μετοχή της DaimlerChrysler, καθώς ο δισεκατομμυριούχος Κιρκ Κιρκογιάν υπέβαλε προσφορά εξαγοράς για τη ζημιογόνο μονάδα της Chrysler μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν Tracinda.
Οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν πραγματοποιήσει «ράλι» της τάξεως του 21% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» σε περαιτέρω επιχειρηματικές συμφωνίες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ