Αγκυρα: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Gaz de France

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2007 11:56

Tη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν έχει διακόψει τις συνομιλίες με την γαλλική εταιρία "Gaz de France" για τον αγωγό Ναμπούκο, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, έδωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Χιλμί Γκιουλέρ.

Την περασμένη εβδομάδα, τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τη γαλλική εταιρεία διακόπηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί στη γαλλιή Βουλή με την οποία θεωρείται έγκλημα η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Ο αγωγός Ναμπούκο είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για εμάς και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Η Gaz de France δεν έχει βγει εκτός του προγράμματος», διευκρίνισε ο Γκιουλέρ, σημειώνοντας ωστόσο ότι για την επιλογή του έκτου εταίρου του προγράμματος θα ληφθούν υπόψιν οικονομικά, στρατηγικά και πολιτικά θέματα -όπως το γαλλικό νομοσχέδιο για τους Αρμενίους.

Το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Ναμπούκο, ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας μέσω της Τουρκίας προς την Αυστρία. Ο αγωγός θα διέρχεται επίσης από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα έχει στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν ήδη αποδεχτεί τη συνεργασία με την Gaz de France για την προώθηση του σχεδίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα