Ιαπωνία: Αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 08:52

ΑΥΞΗΣΗ, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, σημείωσε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών παραγωγού της Ιαπωνίας, καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, ώθησαν υψηλότερα το κόστος της βενζίνης και των χημικών υλικών.

Ο δείκτης τιμών ενεργείας και πρώτων υλών αναρριχήθηκε 2% από το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του κατά 1,7% τον Φεβρουάριο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 33 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι οι τιμές παραγωγού θα σημείωναν άνοδο κατά 1,9%.

Η άνοδος 13% του αργού πετρελαίου φέτος, οδήγησαν τη Nippon Oil Corp. να αυξήσει τις τιμές χονδρικής των καυσίμων και την εταιρεία χημικών Teijin Ltd., να περάσουν το υψηλότερο κόστος στην κατανάλωση. Αυτό ωστόσο δεν τροφοδότησε τον πληθωρισμό, εν μέσω του ανταγωνισμού μεταξύ της Sony Corp. και των ανταγωνιστριών της για πωλήσεις κομπιούτερ και τηλεοράσεων με επίπεδες οθόνες.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 119,40 ανά δολάριο στις 11:44 π.μ. στο Τόκυο, από 119,32 που ήταν πριν από την ανακοίνωση. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 1,5 μονάδα βάσης, στο 1,655%.

Οι εσωτερικές τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν 8% από το προηγούμενο έτος και αυτές των επεξεργασμένων υλών αυξήθηκαν 3,2%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Οι τιμές των έτοιμων για λιανική πώληση προϊόντων υποχώρησαν 0,3%, για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,3% τον Μάρτιο, μετά την αποτυχία τους να αυξηθούν τον Φεβρουάριο, ανέφερε η Κεντρική Τράπεα.

Οι συνολικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 2,8% το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, σημειώνοντας την ταχύτερη άνοδο από τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 1981, αποτέλεσμα των ακριβότερων μετάλλων, όπως τον χαλκό, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα