HSBC: Σε άνοδο οι ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 09:19

ΘΕΤΙΚΗ για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, και δη της Ευρώπης, εμφανίζεται η HSBC σε χθεσινή έκθεσή της με τίτλο «Equity Insight».

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι παραμένει η διαμάχη γύρω από τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και την πιθανότητα ύφεσης που θα προέρχεται από την αγορά κατοικίας.

Ωστόσο, τα θετικά στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ μπορούν τουλάχιστον να περιορίσουν τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας, ενώ από την άλλη, μείωση των επιτοκίων από τη FED φαίνεται τώρα πιο πιθανή.

Παρά τις ανησυχίες των αναλυτών, λέει η HSBC, οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σε όρους δολαρίου ΗΠΑ κέρδισε τα προ της διόρθωσης επίπεδά του και έχει ακόμη μικρό περιθώριο ανόδου σε όρους τοπικών νομισμάτων. Παράλληλα, η μεταβλητότητα των αγορών έχει μειωθεί σημαντικά, παρότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχές του 2007.

Η HSBC εκτιμά ως υπερβολικούς τους φόβους των αγορών για πιθανή ύφεση και, όπως αναφέρει, επί του παρόντος φαίνεται να έχουν βρει τους ρυθμούς τους, ξεφεύγοντας από τη φημολογία για ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Βεβαίως, οι προβλέψεις για το ρυθμό αύξησης των κερδών έχουν υποχωρήσει στο 3,3%, από 8,7% στην αρχή της χρονιάς, αλλά αυτό οφείλεται σχεδόν κατά το ήμισυ στον ενεργειακό κλάδο, όπου οι προβλέψεις μπορούν κάλλιστα να αυξηθούν ξανά.

Όπως επισημαίνει άλλωστε ο διεθνής οίκος, η ιστορία έχει δείξει ότι πιθανές υποβαθμίσεις λόγω προβλέψεων για χαμηλότερα κέρδη σπάνια έχουν οδηγήσει σε πτώση τις αγορές.

Η HSBC επισημαίνει ότι στην Ευρώπη οι κυκλικές μετοχές υπεραπέδωσαν εις βάρος κυρίως των αμυντικών μετοχών, ενώ οι άλλοι κλάδοι όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και ο χρηματοοικονομικός τομέας έχουν οριακά υποαποδώσει.

Παράλληλα εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές αγορές, βοηθούμενες από την ισχυρή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, δείχνουν πιο δυνατές σε σχέση με τις αμερικανικές, οι οποίες φαίνονται πιο αβέβαιες απ' ό,τι συνήθως.

Για το λόγο αυτό, η HSBC προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές, αυξάνοντας τις θέσεις της στην Ευρώπη, αλλά και τη σύστασή της σε υπεραπόδοση από ουδέτερη. Την ίδια στιγμή, υποβαθμίζει τη σύστασή της για τις αγορές των ΗΠΑ σε υποαπόδοση από υπεραπόδοση. Για την Ασία αναβαθμίζει τη σύστασή της σε ουδέτερη.

Σε κλαδικό επίπεδο, η HSBC προτιμά τον πετρελαϊκό κλάδο που πέρυσι υποαπέδωσε, τις κυκλικές βιομηχανικές μετοχές, τόσο σε Ευρώπη όσο και ΗΠΑ, καθώς και τις μετοχές του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, η HSBC επιλέγει τους κλάδους των τραπεζών, ασφαλειών, βιομηχανικών και φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και εταιρειών προσωπικών αγαθών και ειδών πολυτελείας.

Για τις τράπεζες αναφέρει τα θετικά μακροοικονομικά τους στοιχεία, τα συνεχιζόμενα σχέδια εξαγορών και συγχωνεύσεων και την πολύ καλύτερη προοπτική κερδοφορίας.

Για τον ασφαλιστικό κλάδο λέει ότι παραμένει από τους φθηνότερους, με ανάπτυξη νέων εργασιών, περίσσεια κεφαλαίων και πιθανά οφέλη σε περίπτωση αργής αύξησης των επιτοκίων. Ο βιομηχανικός κλάδος είναι από τους πιο ευνοημένους από την επιβράδυνση των οικονομιών και τη μεταβλητότητα των αγορών.

Φθηνός εμφανίζεται και ο φαρμακευτικός κλάδος, ο οποίος παρουσιάζει μείωση εξόδων, αλλά και περιθώρια συγκέντρωσης, ενώ τα είδη πολυτελείας επωφελούνται κυρίως από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

NΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα