Eπίσπευση διαδικασιών για τις αλλαγές στα Ταμεία

Κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 09:36

ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις επενδύσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και, στη συνέχεια, την αλλαγή των διοικήσεων όσων Tαμείων φέρονται να εμπλέκονται στις επίμαχες υποθέσεις ομολόγων αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης.

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων πριν από το τέλος του χρόνου αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση του πορίσματος της Επιτροπής που έχει συστήσει για το θέμα το υπουργείο Απασχόλησης μέχρι και τον Ιούνιο και, στη συνέχεια, τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως διαβεβαίωσαν χθες τόσο ο κ. Αλογοσκούφης όσο και ο κ. Τσιτουρίδης, η επίσπευση της διαδικασίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το νέο πλαίσιο θα αφήνει περιθώρια για την επανάληψη φαινομένων όπως αυτά που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Μάλιστα οι δύο υπουργοί δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενημερώσουν τη Βουλή μέσα από τις αρμόδιες επιτροπές για την εξέλιξη της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλογοσκούφης έστειλε χθες επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής ¶ννα Μπενάκη Ψαρούδα, με την οποία ζητούσε τη σύγκλιση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που διεξάγονται παράλληλα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Μαύρου Χρήματος, ο υπουργός Απασχόλησης είπε ότι προχωρούν αλλά θα πρέπει αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση των ομόλογων δομημένης απόδοσης συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προγραμματίσει το Γενικό Λογιστήριο για την κάλυψη των αναγκών του δημόσιου χρέους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν αργότερα ότι είναι απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης, της Δ 23 και του ΟΔΔΗΧ αν θα προχωρήσουν ή όχι.

Προτεραιότητα η διαφάνεια

Ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ενημέρωσε χθες το πρωί τον κ. Καραμανλή για τα ταξίδια του σε ΗΠΑ και Αυστραλία, ερωτώμενος για την υπόθεση των ομολόγων τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποκάλυψε την υπόθεση και δεν έχει να φοβάται τίποτα.

«Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση ανέδειξε κάποια προβλήματα που υπάρχουν και η ίδια έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αντιμετώπισή τους και θεσμικά, αλλά και για να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται», είπε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι τα θέματα διαφάνειας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τη φημολογία που θέλει τις σχέσεις του με τον κ. Τσιτουρίδη τεταμένες σε σημείο που να αποφεύγει συνάντηση μαζί του, είπε ότι όλα αυτά οφείλονται σε ανακρίβειες και μυθεύματα.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Σφοδρή αντίδραση από την αντιπολίτευση

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, για το σκάνδαλο των ομολόγων.

«Ο κ. Αλογοσκούφης, προφανώς υποκρίνεται ότι είναι ακόμα στην Αυστραλία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου. Τόνισε δε, ότι «κανένα τέχνασμα δεν μπορεί να συγκαλύψει την αλήθεια, ότι δηλαδή, υπήρξε μια οργανωμένη λεηλασία των Ταμείων, με δυο πυλώνες συνέργειας και συνευθύνης, που είναι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Απασχόλησης». Ο κ. Ευθυμίου τόνισε πως οι πολίτες απαιτούν να επιστραφούν τα χρήματα στα Ταμεία, καθώς «κάθε τι άλλο, κάθε υπεκφυγή είναι καταδικασμένη και κάθε τέχνασμα είναι ομολογία ήττας».

Από τον ΣΥΝ ο κ. Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του κόμματος, κάλεσε τον κ. Αλογοσκούφη, «αντί να ομιλεί για "ανακρίβειες" και "μυθεύματα" να δώσει στη δημοσιότητα όλες, μια προς μια, τις συμβάσεις του Δημοσίου και των Ταμείων, τις σχετικές με τα "δομημένα" ομόλογα. Και κυρίως να απαντήσει στο εξής "αίνιγμα": Πώς δεκάδες "ανίδεες", κατά τον κ. Αλογοσκούφη, διοικήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων ανακάλυψαν, όλως αιφνιδίως, την ευλογία των "δομημένων" ομολόγων».

Για «εγκατάλειψη των Ταμείων στο έλεος της κερδοσκοπίας Χρηματιστηριακών Εταιρειών και Τραπεζών» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που υπέστησαν τα Ταμεία, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τη διερεύνηση του σκανδάλου.


Μ. Λιάπης: «Φουρτούνα»

«ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την υπόθεση των ομολόγων, στο περιθώριο της διεξαγωγής του πρώτου δοκιμαστικού δρομολογίου του προαστιακού στον Πειραιά.

«Η υπόθεση διερευνάται και όπου διαπιστωθούν ευθύνες, θα αποδοθούν», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις. «Οταν η εικόνα θα είναι καθαρή, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά για να εκλείψουν τα νοσηρά φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Λιάπης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται ανασχηματισμός, ο υπουργός Μεταφορών τόνισε χαρακτηριστικά: «Βάζω πλάτες στον κ. Καραμανλή για να κερδίσει χρόνο. Είμαι κατά της ομάδας εκείνων που ζητούν αλλαγές για επικοινωνιακούς λόγους».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα