Αποφάσεις-σταθμός υπέρ των καταναλωτών για τις τιμές κινητής τηλεφωνίας

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 19:20

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας (45 ψήφοι υπέρ και 4 εναντίον) υιοθέτησε την έκθεση του αυστριακού ευρωβουλευτή Paul Rubig για τον Κανονισμό σχετικά με τις τιμές της διεθνούς περιαγωγής, καθώς και τις γνωμοδοτήσεις των Επιτροπών Οικονομικών υποθέσεων, Προστασίας των καταναλωτών και Πολιτισμού.

Η χονδρική τιμή που προτείνεται είναι 0,23 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά λεπτό ενώ η ανώτατη τιμή σε επίπεδο λιανικής για κάθε λεπτό κλήσης από το εξωτερικό ορίστηκε στα 0,40 ευρώ και στα 0,15 ευρώ για τις ληφθείσες κλήσεις.

Η γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, για την Επιτροπή Πολιτισμού πρότεινε, μεταξύ άλλων, την αυτόματη και δωρεάν αποστολή SMS που θα περιλαμβάνει τις ακριβείς χρεώσεις για πραγματοποίηση και για λήψη κλήσεων περιαγωγής, με την είσοδο του ταξιδιώτη σε άλλο κράτος μέλος. Επιπλέον, προτείνεται η θέσπιση κανόνων για να αυξηθεί η διαφάνεια των τιμών και να βελτιωθεί η πληροφόρηση όσον αφορά στα τιμολόγια των υπηρεσιών φωνητικής τηλεφωνίας και επικοινωνιών δεδομένων (SMS, MMS). Οι προτάσεις αυτές υπερψηφίστηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας.

Με ομόφωνη απόφαση των μελών διατηρήθηκαν οι προτάσεις της αρμόδιας Επιτρόπου, κας Reding, που προβλέπουν ότι οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές κάθε χώρας θα ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τα τέλη τερματισμού στις χώρες τους, από τα οποία θα προκύπτει το μέσο τέλος.

Η έκθεση που τροποποιεί τον προτεινόμενο από την Κομισιόν Κανονισμό θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Μαΐου. Εξάλλου, κοινός στόχος όλων των συναρμόδιων Επιτροπών του Κοινοβουλίου είναι να τεθεί ο Κανονισμός σε ισχύ πριν το καλοκαίρι και την έναρξη των διακοπών, έτσι ώστε ο Ευρωπαίος καταναλωτής να επωφεληθεί το γρηγορότερο δυνατό από τη μείωση των τιμών.

Ο κ. Μαυρομμάτης, μετά το τέλος των ψηφοφοριών δήλωσε ότι: «οι πολύ υψηλές διεθνείς τιμές περιαγωγής στις κινητές επικοινωνίες επηρεάζουν άμεσα σήμερα τουλάχιστον 147 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους οποίους 37 εκατομμύρια είναι τουρίστες και 110 εκατομμύρια επαγγελματικοί ταξιδιώτες. Η υπερψήφιση των αντίστοιχων τροπολογιών δικαιώνει την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βάζει φραγμό στις παράλογες τιμές περιαγωγής, στηρίζοντας έτσι τους καταναλωτές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα