Ν. Ζηλανδία: Στα υψηλότερα δύο ετών το νόμισμα

Μετά τη σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 13:19

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών αναρριχήθηκε το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας, μετά την αύξηση των λιανικών πωλήσεων που τροφοδότησαν τις εικοτολογίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού αυτόν τον μήνα.

Το νόμισμα της Ν. Ζηλανδίας αναρριχήθηκε τα μέγιστα σε 12 εβδομάδες, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,9% τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των 13 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν κατά μέσον όρο ότι αυτές θα αυξηθούν 0,5%. Τον περασμένο μήνα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Ζηλανδίας, Alan Bollard, είπε ότι η αύξηση της ζήτησης των νοικοκυριών και των καταναλωτών ενδέχεται να τον αναγκάσει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 1/4 της μονάδας στα επίπεδα ρεκόρ του 7,75%, κατά την ανασκόπησή του στις 26 Απριλίου.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας σημείωσε άνοδο στα 73,47 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:30 μ.μ., στο Ουέλλινγκτον, τοπική ώρα, από 73,12 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων και από 72,76 σεντς που ήταν χθες στην Ασία.

Ανοδικά επίσης κινήθηκε το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας έναντι του γιέν, καθώς ενδεχόμενη άνοδος των αποδόσεων προσήλκυσε τους επενδυτές να προχωρήσουν σε carry trades, τακτική κατά την οποία δανείζονται σε γιέν και αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Το νόμισμα της Ν. Ζηλανδίας διαπραγματεύθηκε στα 87,37 γιέν, κατά 0,6% υψηλότερα, από 86,68 γιέν αργά χθες στην Ασία. Το τελευταίο εξάμηνο το νόμισμα της χώρας έχει σημειώσει άνοδο 11% έναντι του γιέν, αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων έναντι των αντίστοιχων της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ABN Amro Australia Ltd., Greg Gibbs, οι Ιάπωνες επενδυτές διπλασίασαν τα κεφάλαια που επένδυσαν σε μετοχές στο εξωτερικό τον Μάρτιο. Οι εκροές αυξήθηκαν στο 3% του ΑΕΠ τον περασμένο μήνα, μετά από τη διατήρησή τους στο περίπου 1,5% τους 10 προηγούμενους μήνες, όπως ανέφερε σε σχόλιό του ο Gibbs, προς τους πελάτες.

Πτωτικά κινήθηκαν τα κρατικά ομόλογα της Ν. Ζηλανδίας. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 9 μονάδες βάσης, στο 6,06% από 5,97%, πριν από την ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα