Εντείνονται οι πιέσεις στον Πολ Γούλφοβιτς να παραιτηθεί

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 13:33

Την παραίτηση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς, αξιώνει το συνδικάτο των εργαζομένων στην τράπεζα, μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει για την προαγωγή και τη μεγάλη μισθολογική αύξηση που έδωσε με προσωπική του εντολή στη φιλενάδα του και πρώην στέλεχος του οργανισμού, Σάχα Ριζά.

Το 24μελές συμβούλιο των διευθυντών της τράπεζας πάντως αν και άφησε σήμερα ακάλυπτο τον Γούλφοβιτς διέκοψε τη συνεδρίαση δίχως να λάβει απόφαση για την τύχη του προέδρου. Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου των διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζεται ότι θα υπάρξει σύντομα και νέα συνεδρίαση για να εξεταστεί η υπόθεση. Το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο για την προαγωγή και τις μεγάλες αυξήσεις του μισθού που ο ίδιος είχε κάνει στη σύντροφό του Σάχα Ριζά.

Πρώην υπεύθυνη επικοινωνίας για τη Μέση Ανατολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ριζά είχε αποχωρήσει από τη θέση της τον Σεπτέμβριο του 2005 για να προσληφθεί στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έξι μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Τράπεζας από τον Γούλφοβιτς - πρώην υφυπουργό Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και στενό συνεργάτη του προέδρου Μπους.

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της τράπεζας που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, λίγο πριν αποχωρήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα η Ριζά, ο Γούλφοβιτς με προσωπική του εντολή, έδωσε προαγωγή και αύξηση 60.000 δολαρίων στη φιλενάδα του ανεβάζοντας τον μισθό της σε 200.000 δολάρια το χρόνο. Η φιλενάδα του Γούλφοβιτς εξακολουθούσε μάλιστα να παίρνει το μισθό της για ένα διάστημα, αν και είχε αποχωρήσει από την τράπεζα.

Ο Γούλφοβιτς είχε αρνηθεί αρχικά τις κατηγορίες ,υποστηρίζοντας ότι ουδεμία ανάμιξη είχε στην απόφαση για την προαγωγή και την αύξηση του μισθού της φιλενάδας του. Υπό το βάρος όμως των νέων αποκαλύψεων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε χθες το βράδυ συγγνώμη:

«Έκανα ένα λάθος για το οποίο ζητώ συγγνώμη», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συμμορφωθεί με όποια απόφαση λάβει η διοίκηση της τράπεζας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα