Χοροί εξαγορών στην Ευρώπη

Στα υψηλά εξαετίας οι μετοχές
Σάββατο, 14 Απριλίου 2007 00:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι ετών έκλεισαν χθες οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στις φήμες περί εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και την εντυπωσιακή απόδοση των μετοχών φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών πετρελαίου.

Σε θετικό έδαφος παρέμεναν και οι μετοχές στη Wall Street, αν και με περιορισμένα κέρδη, λόγω των ανησυχιών μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το καταναλωτικό κλίμα, το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών. Παρ΄όλα αυτά, οι ευοίωνες προοπτικές για την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων συνέβαλαν στην ενίσχυση του Dow Jones. Aπώλειες κατέγραφε ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq, μετά την ανακοίνωση της Apple ότι καθυστερεί την κυκλοφορία του νέου λειτουργικού της συστήματος.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 0,72%, κλείνοντας στις 1.553,56 μονάδες, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 19 Δεκεμβρίου του 2000. Στη διάρκεια της εβδομάδας, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,8%.

Η πρόσφατη πορεία ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες που είχαν καταγραφεί στο πλαίσιο του κύματος ρευστοποιήσεων στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα όμως με τη Citigroup, οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν είναι υπερτιμημένες, παρά μόνο σε περίπτωση που πλησιάζει στο τέλος του ο κύκλος εταιρικών κερδών. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας όμως εκτιμούν ότι ο κύκλος βρίσκεται στο μέσον του.

Σημείο στήριξης για τις μετοχές ήταν και η ανακοίνωση της Νορβηγίας ότι σχεδιάζει να αυξήσει την αναλογία των μετοχών (στο 60% από 40%) στο χαρτοφυλάκιο του εθνικού συνταξιοδοτικού ταμείου, τα κεφάλαια του οποίου ανέρχονται στα 307 δισ. δολάρια.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,71%, στη Φραγκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,95%, ενώ με θετικό πρόσημο και σημαντικά κέρδη έκλεισαν και τα χρηματιστήρια Παρισιού και Φραγκφούρτης. Αντίθετη ήταν η εικόνα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον Nikkei να υποχωρεί κατά 1,01%, στις 17.363,95 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Απριλίου.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα