Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007 07:01

ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ τις απώλειες δύο ημερών οι ασιατικές μετοχές, καθώς το γιέν υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ, αυξάνοντας την αξία των ιαπωνικών εξαγωγών στην Ευρώπη. Οι μετοχές της Canon Inc. και της Toyota Motor Corp. σημείωναν κέρδη.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. οδήγησαν υψηλότερα τις εταιρείες των προϊόντων φυσικής παραγωγής, μετά την αναρρίχηση των τιμών του χαλκού και του χρυσού. Κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Takeda Pharmaceutical Co. μετά την ανακοίνωση της Merck & Co. για τα κέρδη της που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις μερίδας οικονομικών αναλυτών, που τόνωσε το ράλι των αμερικανικών μετοχών των εταιρειών προσωπικής φροντίδας.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 147,98 μονάδες στις 10:45 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, θέτοντας τέλος στις απώλειες του 1,1% των δύο ημερών. Ο δείκτης όδευε να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 4 Απριλίου. Ανοδικά κινήθηκαν και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 1,7% φθάνοντας στις 17.660,81 μονάδες, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 8 Μαρτίου, ενώ ο Topix κέρδιζε 1,2%. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας, με τους δείκτες στην Αυστραλία, την Κίνα και τη Μαλαισία να οδεύουν σε επίπεδα ρεκόρ. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ταϊλάνδη, λόγω εθνικής εορτής.

Τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη από εβδομάδα σε εβδομάδα σημείωσαν από τον Ιανουάριοι οι μετοχές των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Merck και της McDonald's Corp., που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και της εικοτολογίας ότι οι εξαγορές θα επιταχυνθούν. Ο Standard & Poor's 500 Index σημείωσε άνοδο 0,4%, αποκαθιστώντας τις απώλειες από την παγκόσμια πτώση των μετοχών στις 27 Φεβρουαρίου.

Το γιέν υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ και στα 161,61, στις 9:18 π.μ., έναντι 161,32 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο αδύναμο γιέν σημαίνει ότι οι Ιάπωνες εξαγωγείς εισπράττουν περισσότερα από τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό όταν τις μετατρέπουν στο τοπικά νόμισμα, ενώ τα προϊόντα τους καθίστανται πιο ανταγωνιστικά.

Οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα την εβδομάδα που πέρασε, σε ποσοστό 25% σε έξι εβδομάδες, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ράλι σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους. Ο χρυσός για παράδοση Ιουνίου σημείωσε άνοδο 20 σεντς, φθάνοντας στα 690,10 δολ. η ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), μετά την κατοχύρωση κερδών για έκτη εβδομάδα την εβδομάδα που πέρασε.

Ο MSCI Asia-Pacific Healthcare Index αναρριχήθηκε 2,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 10 λοιπών κλάδων στην περιφέρεια.

Οι μετοχές της Merck σημείωσαν άνοδο 8,3% στις 13 Απριλίου, μετά την ανακοίνωσή της την εβδομάδα που πέρασε ότι το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της αυξήθηκαν 13%, 78 σεντς ανά μετοχή. Κατά μέσον όρο, 16 αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα είναι 63 σεντς ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα