Yποχωρεί το δολάριο

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 07:25

ΠΤΩΤΙΚΑ, για πέμπτη ημέρα έναντι του ευρώ κινήθηκε το δολάριο, καθώς εικάζεται ότι η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα αναγκάσει τους επενδυτές να ψάξουν για επενδύσεις με σταθερές αποδόσεις σε χώρες όπου τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται.

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα του κόσμου, μετά τη χθεσινή έκθεση για υποχώρηση του πληθωρισμού, σε αντίθεση με την προοπτική των τιμών σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ν. Ζηλανδίας, όπου οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,3585 ανά ευρώ στις 12:06 μ.μ. στο Τόκυο από 1,3567 δολ. χθες στη Ν. Υόρκη, όπου άγγιξε το 1,3594, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2004. Το νόμισμα μόλις 1 σεντ από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ του 1,3666 την προηγούμενη ημέρα, ενδέχεται να υποχωρήσει πάλι τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε για δεύτερη ημέρα έναντι του γιέν στα 118,53 από 118,91 χθες, σημειώνοντας τις πρώτες απώλειες δύο ημερών σε τρεις εβδομάδες. Επίσης το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε 15 χρόνια έναντι της βρετανικής λίρας και στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας, από τότε που επετράπη στο νόμισμα να διαπραγματευθεί ελεύθερα, το 1985.

Εναντι του ευρώ το δολάριο υποχώρησε την εβδομάδα που πέρασε 1,2%, καθώς το χάσμα των αποδόσεων μεταξύ των ομολόγων των ΗΠΑ και των γερμανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 0,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2004, από 0,59%.

Χθες η στερλίνα αναρριχήθηκε πάνω από τα 2 δολ., για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, μετά την έκθεση στη Βρετανία ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα, τονώνοντας τις προσδοκίες ότι η Bank of England θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού στο διπλάσιο φέτος. Η λίρα σήμερα άγγιξε τα 2,0088 ανά δολάριο, πριν διαπραγματευθεί στα 2,0083.

Απώλειες έναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας σημείωσε το αμερικανικό νόμισμα, μετά την σημερινή κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο. Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας άγγιξε τα 74,77 σεντς του δολ. των ΗΠΑ από 74,52 που ήταν χθες. Την τελευταία φορά που σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο ήταν το 1982.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο το 1990 έναντι του γιέν φθάνοντας στα 88,97 και το δολάριο της Αυστραλίας άγγιξε χθες τα 100 γιέν για πρώτη φορά σε μια δεκαετία καθώς οι επενδυτές δανείστηκαν γιέν για να αγοράσουν στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις, ακολουθώντας την τακτική των carry trades. Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας διαπραγματεύθηκε στα 88,68 γιέν και της Αυστραλίας στα 99,20 γιέν.

Το γιέν ανέκαμψε καθώς τα γραφικά που χρησιμοποιούν μερικοί διαπραγματευτές για να προβλέψουν τις κινήσεις των τιμών, σηματοδότησαν ότι η υποχώρηση 5,3% του νομίσματος έναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας και κατά 4,3% έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας αυτόν τον μήνα, ήταν πολύ γρήγορη.

Το ευρώ αγοράστηκε στα 161,11 γιέν, από 161,33 χθες και τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ των 162,43 στις 16 Απριλίου.

Το ευρώ κινήθηκε ανοδικά, καθώς σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την επιτάχυνση του πληθωρισμού, σηματοδοτώντας υψηλότερο κόστος δανεισμού τους ερχόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, μιλά σήμερα στις 10 π.μ. στη Βοστόνη, τοπική ώρα και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Yves Mersch παρουσιάζει έκθεση στις 9 π.μ. στο Λουξεμβούργο, τοπική ώρα. Αυτόν τον μήνα το ευρώ αναρριχήθηκε 1,7% έναντι του δολαρίου.

Το μέλος της ΕΚΤ, Guy Quaden, είπε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «πιθανόν» να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,9% τον Μάρτιο, κοντά στο όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα