ASML: Σχεδόν διπλάσια κέρδη το α' τρίμηνο

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 10:45

ΣΧΕΔΟΝ διπλάσια κέρδη εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης η ASML Holding NV, η μεγαλύτερη εταιρεία υλικού για ημιαγωγούς της Ευρώπης, καθώς εξήγαγε πιο ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιπ τα οποία τοποθετούνται στις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και στα κινητά τηλέφωνα.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 153,3 εκατ. ευρώ (208,3 εκατ. δολ.) ή 31 σεντς ανά μετοχή, από 80 εκατ. ευρώ ή 16 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ASML. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα ήταν 151,6 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 960,2 εκατ. ευρώ, από 629,4 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση για τσιπ που χρησιμοποιούνται στις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής iPod της Apple Inc. και στα κινητά τηλέφωνα της Nokia Oyj, oδήγησε τις φορτώσεις μηχανημάτων της ASML, που κοστίζουν περίπου 15 εκατ. δολ. το ένα κατά μέσον όρο. Η ASML, που εδρεύει στην Ολλανδία, επανέλαβε σήμερα ότι οι πωλήσεις της το 2007 θα αυξηθούν καθώς η εταιρεία κλείνιε περισσότερες παραγγελίες και καινούργιο και πιο ακριβό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η εταιρεία θα εμφάνιζε το πρώτο τρίμηνο πωλήσεις 943,3 εκατ. ευρώ. Η ASML πούλησε 77 μηχανήματα το τρίμηνο, από 51 που είχε πουλήσει το προηγούμενο έτος.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν σημειώσει άνοδο 1,5% μέσα στο έτος, εν μέσω της ανησυχίας των επενδυτών για την ανάπτυξη του κλάδου, υστερώντας της ανόδου 7,5% των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη AEX Index.

Το τρέχον τρίμηνο η ASML σχεδιάζει να εξάγει 69 συστήματα με μέση τιμή πώλησης τα 12 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο η μέση τιμή για ένα μηχάνημα της ASML ήταν 11,2 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα