Βρετανία: Υποχώρησε η ανεργία τον Μάρτιο

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 12:57

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία τον Μάρτιο, και τα κέρδη αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2004, πιέζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για τέταρτη φορά τον επόμενο μήνα.

Η βρετανική λίρα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981 μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας υποχώρησαν στις 9.200 από τον Φεβρουάριο. Κατά μέσον όρο τα κέρδη αυξήθηκαν ετησίως 4,6% το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο , υψηλότερα από το 4,2% που σημείωσαν την προηγούμενη περίοδο.

Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο και η σημερινή ανακοίνωση για τους μισθούς, ώθησε τους οικονομολόγους να αυξήσουν τα στοιχήματά τους ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο από μία φορά φέτος. Δύο από τα εννέα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, ψήφισαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από το 5,25%, σύμφωνα με τα πρακτικά της σύσκεψης της τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο πληθωρισμός άγγιξε το 3,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, τα υψηλότερα επίεπδα σε μία δεκαετία και πρώτη φορά που ο πληθωρισμός υπερέβη το όριο του 2% της Τράπεζας.

Σήμερα η στερλίνα διαπραγματεύθηκε στα 2,0120 ανά δολάριο, από 1,9422 δολ. πριν από ένα έτος.

Ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία, σύμφωνα με τις μεθόδους υπολογισμού από τον International Labor Organization, διατήρηθηκε στο 5,5% τον Φεβρουάριο. Στις 13 χώρες μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ η ανεργία βρίσκεται στο 7,3%, στις ΗΠΑ στο 4,4% και στην Ιαπωνία στο 4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα