Ενίσχυση τοπικών, παραδοσιακών καλλιεργειών σε μικρά νησιά του Αιγαίου

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 17:29

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε τοπικής σημασίας αγροτικά προϊόντα Φυτικής Παραγωγής στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους».

Η εν λόγω ΚΥΑ καθιστά για πρώτη φορά δικαιούχους στη χορήγηση ενισχύσεων τους παραγωγούς των παρακάτω αγροτικών προϊόντων:

* Δαμάσκηνα στη νήσο Σκόπελο, όπου οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος νωπού και αποξηραμένου. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 2.500 στρέμματα, το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα, το δε συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 63.278 ευρώ.

* Βρώσιμο λαθούρι (φάβα) στα νησιά Θήρα, Θηρασιά και στο Νομό Σάμου καθώς και Φασόλια στους νομούς Δωδεκαννήσου, Λέσβου, Σάμου και Χίου. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση είναι 1590 στρέμματα για τα φασόλια και 1580 στρέμματα για το βρώσιμο λαθούρι. Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα και το συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης για τα ως άνω προϊόντα ανέρχεται σε 74.638 ευρώ.

*Γεώμηλα, στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Χορηγείται στρεμματική ενίσχυση στους πατατοκαλλιεργητές της περιοχής για την κάλυψη μέρους του κόστους καλλιέργειας του προϊόντος. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 11.064 στρέμματα, το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται σε 60 ευρώ ανά στρέμμα και το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 663.839 ευρώ ετησίως.

*Τοματάκι Σαντορίνης στη νήσο Θήρα. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 500 στρέμματα. Για την κάλυψη μέρους τους κόστους καλλιέργειας, το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι τα 50 ευρώ ανά στρέμμα και το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 11.773 ευρώ ετησίως.

*Αγκινάρα Τήνου. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 250 στρέμματα. Για την κάλυψη μέρους του κόστους καλλιέργειας, το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα και το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 5.886 ευρώ ετησίως.

*Μαστίχα Χίου. Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 1 ευρώ ανά μαστιχόδενδρο , με σκοπό τη διατήρηση της καλλιέργειας στις περιοχές παραδοσιακής καλλιέργειάς τους. Σε συνολικά καλλιεργήσιμη έκταση 20.000 στρεμμάτων υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.000.000 μαστιχόδενδρα, από τα οποία καλλιεργείται περίπου το 60%. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό για την ανωτέρω ενίσχυση ανέρχεται σε 900.000 ευρώ.

*Αμπελώνες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων V.Q.P.R.D. στις ζώνες παραδοσιακής καλλιέργειας των «μικρών νησιών» του Αιγαίου Πελάγους. Το ποσό οικονομικής ενίσχυσης ανά στρέμμα ανέρχεται σε 62,5 ευρώ, το συνολικό ποσό ενίσχυσης των εν λόγω αμπελώνων ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ, ενώ η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 52.000 στρέμματα.

*Παραδοσιακοί ελαιώνες των μικρών νησιών του Αιγαίου. Το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης ανά καλλιεργητή φτάνει το ποσό των 14,5 ευρώ ανά στρέμμα. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 966.000 στρέμματα και το συνολικό ετήσιο ποσό ενίσχυσης για τους ελαιοκαλλιεργητές ανέρχεται σε 13.084.831 ευρώ.

*Εσπεριδοειδή στη νήσο Χίου (περιοχή Κάμπου και λοιπές περιοχές του νησιού), στη νήσο Σάμου και στο Νομό Δωδεκανήσου. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 14.380 στρέμματα, εκ των οποίων 1500 αφορούν την καλλιέργεια μανταρινιάς στη νήσο Κάλυμνο. Για τη στήριξη και διατήρηση της καλλιέργειας εσπεριδοειδών στην περιοχή το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα και το συνολικά διατιθέμενο ποσό για τη στρεμματική ενίσχυση ανέρχεται σε 508.575 ευρώ , εκ των οποίων τα 75.000 αφορούν τη νήσο Κάλυμνο για την καλλιέργεια μανταρινιάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα