Nokia: Μείωση των κερδών από τις πωλήσεις φθηνότερων κινητών

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 13:37

ΜΕΙΩΣΗ 6,6% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Nokia Oyj, καθώς οι πωλήσεις και οι χαμηλότερες τιμές στις αναδυόμενες αγορές, έβλαψαν τα περιθώρια.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 979 εκατ. ευρώ (1,33 δισ. δολ.) ή 25 σεντς ανά μετοχή, από 1,05 δισ. ευρώ ή 25 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Φινλανδία. Τα έσοδα αυξήθηκαν 3,7%, φθάνοντας στα 9,86 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 983 εκατ. ευρώ ή 25 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 10,34 δισ. ευρώ.

Η πίεση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Olli-Pekka Kallasvuo, να αυξήσει τον αριθμό των πελατών στην Κίνα και την Ινδία, ώθησε χαμηλότερα τη μέση τιμή πώλησης των κινητών της εταιρείας. Η Motorola Inc., που χάνει μερίδιο αγοράς από τη Nokia, ανακοίνωσε χθες ζημίες 181 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών πώλησης τηλεφώνων, που οδήγησε στην πρώτη μείωση των πωλήσεων σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Πριν από σήμερα, οι μετοχές της Nokia, έχουν σημειώσει άνοδο 13% μέσα στο έτος, ενώ οι μετοχές της Motorola, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής κινητών στον κόσμο, υποχώρησαν 11%. Ο Dow Jones Stoxx 600 Index των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών, σημείωνε άνοδο 5,7%.

Οι πωλήσεις στο σκέλος κινητών τηλεφώνων της Motorola μειώθηκαν 15% καθώς η εταιρεία πούλησε λιγότερα κινητά τηλέφωνα στις αναδυόμενες αγορές και στην Ευρώπη. Η εταιρεία δεν κατάφερε να παρουσιάσει τον διάδοχο του καλύτερου σε πωλήσεις κινητού της, Razr, που λανσάρισε πριν από δύο χρόνια.

Ο Kallasvuo, 53 ετών, εκτιμά ότι έως το 2010 οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα είναι 4 δισ. και αυτή η ανάπτυξη θα προέλθει από τις αναδυόμενες αγορές της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού. Οι αντικαταστάσεις κινητών τηλεφώνων ήδη αποτελούν το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων της Nokia στις αναδυόμενες αγορές και η Κίνα είναι η μεγαλύτερη μοναδική αγορά με τα πιο ακριβά κινητά multimedia. Περίπου 12 εκατ. συνδρομητές προστίθενται κάθε μήνα στην Κίνα και την Ινδία μαζί.

Η Nokia, που δέχθηκε την κριτική των αναλυτών για έλλειψη λεπτών κινητών άρχισε να εξάγει το πιο λεπτό μοντέλο της 6300 με τιμή καταλόγου 250 ευρώ, με στόχο την απόκτηση μεριδίου στην αγορά κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Το μοντέλο multimedia Ν95, που τιμάται στα 550 ευρώ, έχει συστήματα πλοήγησης, χάρτες και το Ε65, άρχισε ήδη να πωλείται σε εταιρικούς πελάτες.

Το μερίδιο αγοράς της Nokia το τέταρτο τρίμηνο ήταν 36,2%. Ακολούθησε η Motorola με 21,5%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner Inc. τον Μάρτιο. Η Samsung είχε μερίδιο 11,3% και η Sony Ericsson 9%. Oλες οι εταιρείες εκτός από την Samsung, αύξησαν το προηγούμενο τρίμηνο το μερίδιό τους.

Τον περασμένο Ιούνιο η Nokia συμφώνησε με την Siemens που εδρεύει στο Μόναχο να συγχωνεύσουν τα δίκτυά τους σε ένα venture με ετήσιες πωλήσεις 17,1 δισ. ευρώ, με στόχο να ξεπεράσουν την Alcatel-Lucent και την Ericsson AB. Το venture επιθυμεί να μειώσει έως 9.000 θέσεις εργασίας για να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα