China Eastern: Ζημίες από τον ανταγωνισμό και τα ακριβά καύσιμα

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007 09:52

ΖΗΜΙΕΣ το δεύτερο εξάμηνο εμφάνισε η China Eastern Airlines Corp., καθώς ο ανταγωνισμός εντάθηκε στην κύρια βάση της στη Σαγκάη και οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο, καθώς εικάζεται ότι η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, θα πάει καλύτερα φέτος.

Η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 1,58 δισ. γιουάν (205 εκατ. δολ.) από κέρδη 113,3 εκατ. γιουάν πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 25%, φθάνοντας στα 19,8 δισ. γιουάν. Τα στοιχεία προέκυψαν από την αφαίρεση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, από τα αντίστοιχα του συνόλου της χρήσης, που ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρεία στη Σαγκάη.

Η China Eastern, η μοναδική κινεζική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο αεροπορική εταιρεία, που ανακοινώνει ζημίες το 2006, αντιμετώπισε την αύξηση του ανταγωνισμού από την Cathay Pacific Airways Ltd. και άλλες αεροπορικές εταιρείες στη Σαγκάη και 19% ακριβότερα καύσιμα πέρυσι. Η εταιρεία ευνοήθηκε από την ισχυροποίηση του γιουάν έναντι της China Southern Airlines Co. της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Κίνας, καθώς μικρότερο μέρος του χρέους της είναι σε δολάρια.

Οι μετοχές της China Eastern σημείωσαν άνοδο 5,36%, φθάνοντας στα 2,36 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στο τέλος του πρωϊνού μέρους της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 38,8% έναντι ανόδου 2,58% του δείκτης Hang Seng, την ίδια χρονική περίοδο.

Η εταιρεία μετέφερε 35 εκατ. επιβάτες το 2006, 44% περισσότερους, μετά την επέκταση του στόλου της και την αγορά των περιουσιακών στοιχείων δύο άλλων αεροπορικών εταιρειών, από τη μητρική της, τον Ιούνιο του 2005.

Για το σύνολο της χρήσης η China Eastern διεύρυνε τις ζημίες της επτά φορές στα 3,3 δισ. γιουάν, σύμφωνα με τη σημερινή της ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Κατά μέσον όρο, οκτώ οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι οι ζημίες της θα ήταν 1,38 δισ. γιουάν. Οι πωλήσεις της αεροπορικής εταιρείας αυξήθηκαν 39%, στα 36,8 δισ. γιουάν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα