Κίνα: Προς αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτές

Με στόχο τον περιορισμό ανάπτυξης της οικονομίας
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007 12:02

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο διπλάσιο φέτος ενδέχεται να προχωρήσει η Κίνα, δίνοντας εντολή στις τράπεζες να απαξιώσουν περισσότερα κεφάλαια για να περιορίσουν τον δανεισμό μετά την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 11,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα.

Τα επιτόκια, σύμφωνα με τις προβλέψεις 14 από 16 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, θα αυξηθεί από το 6,395. Οι τράπεζες θα πρέπει να απαξιώσουν περισσότερα κεφάλαια ως αποθέματα, τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο, προέβλεψαν οι 11 από τους 17 αναλυτές.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Wen Jiabao, προσπαθεί να σταματήσει τη διοχέτευση μετρητών από το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ και την υπερθέρμανση της οικονομίας, η οποία είχε τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε 12 χρόνια, παρά το κόστος δανεισμού που βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ ετών. Φιλοδοξία του είναι ο περιορισμός της ανάπτυξης χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την αγορά ακινήτων και τα Χρηματιστήρια.

Το ΑΕΠ της Κίνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 17 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμάται να αυξηθεί 10,4% το 2007, από 9,9% που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε το κόστος δανεισμού τρεις φορές και τα αποθέματα των τραπεζών έξι φορές πέρυσι. Επίσης η κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση γης, δεν ενέκρινε έργα και μείωσε τις εκπτώσεις στις εξαγωγές χάλυβα και κλωστοϋφαντουργικών για να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,3% τον Μάρτιο, με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, υπερβαίνοντας τον στόχο της τράπεζας για πληθωρισμό 3% το 2007.

Ο δείκτης CSI 300 Index στο Χρηματιστήριο ανέκαμψε 4,2% στη 1:56 μ.μ., ώρα Σαγκάης, μετά την υποχώρησή του 4,7% από τα επίπεδα ρεκόρ χθες, καθώς εικάζεται ότι η ταχεία οικονομική ανάπτυξη θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Ο δείκτης σημείωσαν άνοδο 34% από την πτώση 9% που σημείωσε στις 27 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα