China Mobile: Προς εξαγορά εταιρειών σε Νοτιο-Ανατολική Ασία και Αφρική

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2007 11:35

ΕΞΑΓΟΡΕΣ εταιρειών στην Αφρική και τη Νοτιο-Ανατολική Ασία, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, επιδιώκει η China Mobile Communications Corp., μητρική της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

«Ενδιαφερόμαστε για τις γειτονικές χώρες στη Νοτιο-Ανατολική Ασία και μερικές άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές στην Αφρική», ανέφερε ο Wang Jianzhou, πρόεδρος της εταιρείας που εδρεύει στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες. Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες εταιρείες που είναι πιθανόν να αγοράσει φέτος.

Η China Mobile Communications ενδιαφέρεται για την Αφρική, όπου ένας στους 10 ανθρώπους έχει κινητό τηλέφωνο, αλλά και άλλες αγορές στο εξωτερικό για ανάπτυξη, καθώς οι περισσότεροι ντόπιοι χρήστες είναι αγρότες, που συνήθως δαπανούν λιγότερα από εκείνους που ζουν στις πόλεις. Εταιρείες, όπως η Hutchison Telecommunications International Ltd. του Χονγκ Κονγκ επίσης επεκτείνονται στις αναδυόμενες αγορές, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για περιουσιακά στοιχεία.

Η China Mobile εμφάνισε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του αριθμού των συνδρομητών κατά 5,12 εκατ. φθάνοντας στα 316,1 εκατ. Ο αριθμός των συνδρομητών αυξήθηκε κατά 14,9 εκατ. το πρώτο τρίμηνο κατά μέσον όρο 5 εκατ. ανθρώπους μηνιαίως, υπερβαίνοντας τον πληθυσμό της Σιγκαπούρης.

Οι μετοχές της China Mobile υποχώρησαν 2,5% φθάνοντας στα 73,05 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 12:30 μ.μ., στο Χονγκ Κονγκ, τοπική ώρα. Η εταιρεία που ανακοίνωσε τα κέρδη της μετά το κλείσιμο των Χρηματιστηρίων στις 20 Απριλίου, είπε ότι τα μέσα έσοδα ανά χρήστη, υποχώρησαν στα 85 γιουάν το πρώτο τρίμηνο από 86 γιουάν, πριν από ένα χρόνο.

Πέρυσι οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 58% και είχαν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Telecommunication Services Index, ο οποίος σημείωσε άνοδο 22%.

Τον Φεβρουάριο η China Mobile Communications κατέβαλε 284 εκατ. δολ. για το 89% της αρχαιότερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του Πακιστάν, Paktel Ltd. από την Millicom International Cellular SA.

Η κινεζική εταιρεία δεν κατάφερε να αγοράσει την Millicom με έδρα το Λουξεμβούργο, διαχειρίστρια δικτύων στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική, πριν από επτά μήνες και προσπάθησε να αγοράσει την Pakistan Telecommunications Co., τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα