Ινδία: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Καθώς συρρικνώνεται η οικονομική ανάπτυξη
Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 10:38

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, κρίνοντας ότι οι πέντε αυξήσεις τους το προηγούμενο έτος ήταν αρκετές για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Reserve Bank of India, ο διοικητής της, Yaga Venugopal Reddy, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα έτους του 7,75%.

Ξένα κεφάλαια αγόρασαν φέτος μετοχές αξίας 2,65 δισ. δολ. και ομόλογα αξίας 316,8 εκατ. δολαρίων. Επενδύθηκαν καθαρά 8,94 δισ. δολ. σε μετοχές το 2006, από επενδύσεις ρεκόρ ύψους 9,46 δισ. δολ. το 2005.

Για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Reserve Bank, επέτρεψε στο νόμισμα της χώρας, τη ρουπία, να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών, καθιστώντας φθηνότερες τις εισαγωγές. Η ανατίμηση του νομίσματος, που κάνει τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές, ενδέχεται να μην βλάψει την επέκταση της Ινδίας, καθώς οι εξαγωγές αποτελούν μόνο το 1/10 της οικονομίας της χώρας, ύψους 854 δισ. δολαρίων.

Η απόδοση των ομολόγων 8,07% λήξης τον Ιανουάριο του 2017, που σημείωσα άνοδο 30 μονάδες βάσης από την 1η Φεβρουαρίου, υποχώρησε 8 μονάδες βάσης στο 8,02% σήμερα στις 12:15 μ.μ. στο Μουμπάι, τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Υποχώρησε έως 8% και στα χαμηλότερα επίπεδα αυτόν τον μήνα.

Σημειώνεται ότι τα τραπεζικά δάνεια που αυξήθηκαν πλέον του μέσου όρου 35% τα έτη που έληξαν τον Μάρτιο του 2005 και του 2006, αυξήθηκαν 27,6% τη χρήση που έληξε στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η άνοδος των επιτοκίων θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας στο 8,4% τη χρήση που άρχισε την 1η Απριλίου. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης της Ασίας, θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 10%.

Η Κίνα ενδέχεται να αυξήσει δύο φορές φέτος τα επιτόκια και να επιβάλει στις τράπεζες να απαξιώσουν περισσότερα κεφάλαια για να περιορίσουν τον δανεισμό, μετά την οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 11,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα