Ισχυροποίηση του γιέν

Kαθώς εικάζεται ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα επαναπατρίσουν κεφάλαια
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2007 08:17

ΑΝΟΔΙΚΑ για τρίτη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ, καθώς εικάζεται ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που επένδυσαν σε ευρωπαϊκά ομόλογα.

Η Γαλλία πληρώνει 19,5 δισ. ευρώ (26,6 δισ. δολ.) σε κουπόνια και τα κύρια κρατικά ομόλογα εκ των οποίων μερικά ενδέχεται να κατευθυνθούν σε Ιάπωνες επενδυτές. Το γιέν σημείωσε άνοδο έναντι των 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα στον κόσμο, καθώς εικάζεται ότι η εξαμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 27 Απριλίου, θα σηματοδοτήσει τα σχέδιά της για την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 161,41 ανά ευρώ στις 11:43 π.μ. στο Τόκυο από 161,76 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Επίσης σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου φθάνοντας στα 118,38 γιέν από 118,59. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3633 ανά ευρώ από 1,3640 δολ., λίγο υψηλότερα από τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών του 1,3666 δολ.

Την εβδομάδα που πέρασε, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, διέθσαν περίπου 12 δισ. ευρώ για την καταβολή ελλείμματος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Ιάπωνες επενδυτές αγόρασαν 6,1 τρισ. γιέν (51,5 δισ. δολ.) σε ξένα ομόλογα και σε καθαρά βάση κατά τη διάρκεια της χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου, καθώς επεδίωξαν επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Το γιέν στηρίχθηκε επίσης μετά την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος της Ιαπωνίας, που διευρύνθηκε τον Μάρτιο περισσότερο από τις εκτιμήσεις καθώς οι εταιρείες εξήγαγαν περισσότερα αγαθά σε Ευρώπη και Κίνα. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε 73,9% φθάνοντας τα επίπεδα ρεκόρ του 1,633 τρισ. γιέν (14 δισ. δολ.) από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Το ευρώ σημείωσε αυτόν τον μήνα άνοδο 2,1% έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει φέτος τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 4,25% από 3,75% που είναι σήμερα. Σήμερα το Ινστιτούτο Ifo στη Γερμανία θα ανακοινώσει στις 10 π.μ., στο Μόναχο τοπική ώρα, τον δείκτη εμπιστοσύνης, ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg σημείωσε άνοδο στο 107,9 από 107,7 που ήταν τον Μάρτιο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα