Google: Πώληση online διαφημίσεων στα Web site της China Telecom

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2007 09:10

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ πώλησης διαφημίσεων στα 400 Web sites που ανήκουν στην China Telecom Corp., κέρδισε η Google Inc., κάτι που θα την βοηθήσει να ανταγωνιστεί με την Microsoft Corp. και την Baidu.com Inc. στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά Internet στον κόσμο.

Η διαχειρίστρια της μηχανής εύρεσης με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο και η China Telecom, υπέγραψαν συμφωνία να μοιραστούν τα έσοδα από τις online διαφημίσεις, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Google μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους.

Η συμφωνία, η τρίτη της Google με κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών πέρυσι, ενδέχεται να τη βοηθήσει να μειώσει το χάσμα με την Baidu η οποία κυριαρχεί στην αγορά της Κίνας. Οι πωλήσεις online διαφημίσεων στη χώρα ενδέχεται να αυξηθούν περισσότερο από επτά φορές, φθάνοντας στα 3,1 δισ. δολ. το 2011 από 420 εκατ. δολ. το 2005, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse Group.

Οι μετοχές της China Telecom σημείωσαν σήμερα στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 3,88 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 12:19 μ.μ., τοπική ώρα. Οι μετοχές της Google υποχώρησαν χθες 0,3%, φθάνοντας στα 477,53 δολ. η μία στο Nasdaq, στη Ν. Υόρκη

Η συμφωνία δίνει στην Google την πρόσβαση στα αμέτρητα Web sites της China Telecom που παρέχουν στους Κινέζους καταναλωτές στοιχεία για επιχειρήσεις, εστιατόρια, καθαριστήρια και άλλες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες κινεζικές πόλεις.

Η Baidu το τέταρτο τρίμηνο είχε μερίδιο 58% στην αγορά εύρεσης στο Internet της Κίνας, περισσότερο από το τριπλάσιο του 17% της Google και 13% της Yahoo! Inc., σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, Analysys.

H Yahoo και η EBay Inc., οι διαχειρίστριες Web site, συνεργάστηκαν με κινεζικές εταιρείες μετά τη δυσκολία τους να κερδίσουν μερίδιο αγορά στη χώρα. Το 2005 η Yahoo προχώρησε σε συνεργασία με την Alibaba.com τη μεγαλύτερη εταιρεία online λιανικής της χώρας. Η EBay συνεργάστηκε πέρυσι με την Tom Online Inc. του δισεκατομμυριούχου Li Ka-shing.

Η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού στον κόσμο, υπέγραψε πέρυσι συμφωνία με την China Telecom για την παροχή υπηρεσιών εύρεσης στα 114 Web site καταλόγων της εταιρείας. Επίσης η Microsoft έκλεισε συνεργασία με την Baidu και την κρατική Shanghai Alliance Investment Ltd.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά Web στον κόσμο, από πλευράς χρηστών, μετά τις ΗΠΑ, στα τέλη του 2006 αριθμούσε 137 εκατ. χρήστες Internet, σύμφωνα με τα στοιχεία της China Internet Network Information Center, κρατικής υπηρεσίας που δίνει τις άδειες των ονομάτων των ιδιοκτησιών Web site.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα