Ν. Κορέα: 0,9% η οικονομική ανάπτυξη

Από τις εξαγωγές και τις δαπάνες των καταναλωτών
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2007 09:35

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 0,9% αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ν. Κορέας, διευρύνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε μια δεκαετία, αποτέλεσμα των μεγάλων εξαγωγών και των καταναλωτικών δαπανών.

Ο δείκτης ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του τετάρτου τριμήνου και ήταν ανάλογη των προβλέψεων των 12 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στη Σεούλ.

Το νόμισμα της Ν. Κορέα, ουόν, αναρριχήθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη το δεύτερο εξάμηνο. Η υψηλότερη ασιατική και ευρωπαϊκή ζήτηση τονώνει τις πωλήσεις της χαλυβουργίας Posco και των πλοίων της Samsung Heavy Industries Co. παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ τα σταθερά επιτόκια θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών.

Η αύξηση του ΑΕΠ , η 16η σε τριμηναία βάση, είναι η μακροβιότερη από την αντίστοιχη κατά 17 τρίμηνα που εμφάνισε η οικονομία της χώρας έως τον Δεκέμβριο του 1996.

Το ουόν σημείωσε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στα 926,75 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:12 π.μ., στη Σεούλ, τοπική ώρα. Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο, υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στις 1.542,93 μονάδες, μετά το κλείσιμό του σε επίπεδα ρεκόρ, τις δύο προηγούμενες ημέρες. Ο Kospi φέτος έχει σημειώσει άνοδο 8,3%, υπερβαίνοντας την άνοδο των μετοχών στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.

Το πρώτο τρίμηνο οι εξαγωγές της Ν. Κορέας αυξήθηκαν 2,8% ανακάμπτοντας από τη μείωση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο, όπως έδειξε η έκθεση για το ΑΕΠ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι εξαγωγές αγαθών της χώρας αυξήθηκαν 11%.

Η προσωπική κατανάλωση αναρριχήθηκε 1,3% το τρίμηνο και ήταν η μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, μετά την άνοδό της 1% το τέταρτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα