Διευκρινίσεις αναφορικά με τα δομημένα ομόλογα δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) με σημερινή της ανακοίνωση, με αφορμή τη συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση αναφορικά με το ρόλο τραπεζών-μελών της στην αναδοχή, διακίνηση και έκδοση «δομημένων» ομολόγων, λαμβανομένης υπόψη της σύγχυσης -όπως αναφέρει- που φαίνεται να έχει προκληθεί ως προς τη φύση και επικινδυνότητα των εν λόγω χρηματοπιστωτικών προϊόντων.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:
- Τα δομημένα ομόλογα είναι μια ειδική κατηγορία ομολόγων μακροχρόνιας διάρκειας, που σχεδιάζονται ώστε οι κάτοχοί τους να έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένες συνθήκες στις αγορές χρήματος και κυρίως τη διαφορά μεταξύ βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων επιτοκίων. Η έκδοση δομημένων ομολόγων αποτελεί εδώ και χρόνια διεθνή πρακτική, στην οποία έχουν προσφύγει, για την άντληση δανειακών κεφαλαίων υπό ευνοϊκούς όρους, το Δημόσιο αρκετών χωρών (π.χ. Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία), διεθνείς φορείς (όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) αλλά και επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των τραπεζών. Το μέγεθος της αγοράς δομημένων ομολόγων διεθνώς είναι πλέον τόσο μεγάλο, ώστε να προσεγγίζει το 1 τρισ. ευρώ.
- Η έκδοση δομημένων ομολόγων γίνεται πάντοτε σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και τις βέλτιστες πρακτικές που επικρατούν διεθνώς.
- Το προϊόν «δομημένο» ομόλογο δεν είναι παρά μία ακόμα από τις πολλές εναλλακτικές επενδυτικές λύσεις που έχουν διαμορφωθεί στις σύγχρονες οικονομίες της αγοράς και διατίθενται σε ιδιώτες, θεσμικούς επενδυτές αλλά και τράπεζες με στόχο τη βελτιστοποίηση σε βάθος χρόνου των αποδόσεών τους και τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους στο πλαίσιο της μακροχρόνιας επενδυτικής στρατηγικής τους. Συνεπώς είναι εύλογο να γίνεται κατανομή κεφαλαίων μεταξύ ομολόγων σταθερού επιτοκίου, ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου και δομημένων ομολόγων, τα οποία δεν είναι παρά μια σύνθετη παραλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου.
- Η συνήθως μακροχρόνια διάρκεια των εκδόσεων αυτών συνάδει κατ’ εξοχήν με τη μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική που πρέπει εκ της φύσεως τους να έχουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι τίτλοι διακρατούνται από τα ταμεία αυτά συνήθως έως την λήξη τους, διότι ζητούμενο είναι η κάλυψη των τρεχουσών ταμειακών υποχρεώσεών τους.
- Οι κάτοχοι δομημένων ομολόγων δεν διακινδυνεύουν το κεφάλαιό τους. Εκτίθενται μόνον σε κίνδυνο μεταβλητότητας των επιτοκίων της αγοράς. Συγκεκριμένα τα δομημένα ομόλογα φέρουν τον πιστωτικό κίνδυνο του εκδότη τους, ακριβώς όπως όλες οι κατηγορίες ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη λήξη των ομολόγων καταβάλλεται πλήρης η ονομαστική τους αξία, διότι οι εκδότες είναι υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας. Επίσης, όπως όλες οι κατηγορίες ομολόγων, τα δομημένα ομόλογα φέρουν κίνδυνο αγοράς. Ο κίνδυνος αυτός συνίσταται στο ενδεχόμενο μείωσης της αγοραίας τιμής τους λόγω των μεταβολών του επιπέδου των επιτοκίων (που ισχύει για όλα τα ομόλογα), και της διαφοράς βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων επιτοκίων (που είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δομημένων ομολόγων).
- Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά δομημένων ομολόγων, όπως και όλων των χρηματοπιστωτικών τίτλων εν γένει, υπόκεινται στην εποπτεία των αρμοδίων αρχών.