Πόσο θα κοστίσει η άπνοια του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία;

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 11:38
UPD:11:43
REUTERS/PHIL NOBLE

Περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια για το 2020 και το 2021 θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία η «παύση» του τουρισμού που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Πρόκειται για πολύ χειρότερες απώλειες από τις αναμενόμενες  καθώς η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια συνθλίβει τις αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους διεθνείς επισκέπτες, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι απώλειες για τη φετινή χρονιά θα μπορούσαν να κυμανθούν από 1,7 τρισ. έως 2,4 τρισ. δολάρια, παρόλο που τα διεθνή ταξίδια ανακάμπτουν το δεύτερο εξάμηνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, οι οποίες έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, σημειώνει μελέτη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη η οποία έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ.

Η μελέτη υπογραμμίζει τον δαπανηρό αντίκτυπο από την άνιση πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αντιπροσωπεύουν. Μάλιστα, σύμφωνα με την Unctad, έως και το 60% των εκτιμώμενων ζημιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο διεθνής τουρισμός δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν το 2023

Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι η κρίση στον τουριστικό κλάδο είναι μακριά από το τέλος, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς να ισχύουν ακόμα και τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται σε πολλές περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Πότε τοποθετείται όμως η ανάκαμψη; Οι διεθνείς αφίξεις είναι πιθανό να επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδά τους έως το 2023, αναφέρει η μελέτη.

Χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Τουρκία, που βασίζονται σε ξένους τουρίστες για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, υπέστησαν το βάρος της επίδρασης. Το πλήγμα του τουρισμού απειλεί επίσης στενά συνδεδεμένους τομείς με τον τουριστικό κλάδο, όπως τρόφιμα, ποτά, λιανικό εμπόριο, επικοινωνίες και μεταφορές.

Συνολικά, οι «πληγές» στον τουρισμό οδήγησαν σε κατά μέσο όρο αύξηση 5,5% της ανεργίας ανειδίκευτης εργασίας, πλήττοντας έναν τομέα που απασχολεί πολλές γυναίκες και νέους.

«Ο τουρισμός είναι μια σωτηρία για εκατομμύρια, και η προώθηση του εμβολιασμού για την προστασία των κοινοτήτων και την υποστήριξη της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία πολύ αναγκαίων πόρων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα