Iαπωνία: Πρόβλεψη για χαμηλότερο πληθωρισμό, αμετάβλητα τα επιτόκια

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007 12:16

ΣΤΗΝ προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό στο μηδέν και στη διατήρηση των βασικών επιτοκίων στο 0,5%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι οι τιμές θα χρειαστούν έναν ακόμη έτος για να αυξηθούν.

Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν 0,1%, τους 12 μήνες που λήγουν τον Μάρτιο του 2008 και 0,5% το επόμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας κατά την εξαμηνιαία έκθεση προοπτικής της οικονομίας. Νωρίτερα μέσα στο έτος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα είναι 0,5% φέτος.

Η υποχώρηση των τιμών καταναλωτή θα καταστήσουν δυσκολότερο για την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξήσει από το 0,5% τα επιτόκια για να αποφύγει την υπερβολική επενδυτική δραστηριότητα των εταιρειών. Το φθηνότερο επισήμως κόστος δανεισμού μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, ώθησε το γιέν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, υποχώρησε 0,3% τον Μάρτιο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, σημειώνοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Αλλες εκθέσεις έδειξαν σήμερα απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής 0,6%, μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,7% υποχωρώντας για έκτο μήνα και μείωση 0,1% των δαπανών των νοικοκυριών. Η ανεργία διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα ετών του 4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα