Απώλειες του χαλκού στο Λονδίνο

Καθώς αυξάνονται οι προμήθειες του μετάλλου από την Κίνα
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007 13:48

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, μετά από επτά συνεχείς εβδομάδες ανόδου, οδεύει να σημειώσει ο χαλκός στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι η ανάπτυξη της ζήτησης θα συρρικνωθεί εξ αιτίας της αύξησης των προμηθειών στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο. Ανοδικά κινήθηκαν μόλυβδος και νικέλιο.

Τα αποθέματα που ελέγχονται από το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, αυξήθηκαν στους 67.820 μετρικούς τόνους, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2005, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Αυτό ενδέχεται να μειώσει της εισαγωγές στη χώρα αυτό το τρίμηνο σύμφωνα με τον Tobias Merath, αναλυτή της Credit Suisse Group στη Ζυρίχη.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), υποχώρησε 49 δολ., ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 7.610 δολ. ο τόνος στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα σημαίνει μείωση 4,3% των τιμών για την εβδομάδα.

Το μέταλλο φέτος έχει σημειώσει άνοδο 21%, καθώς η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές της το πρώτο τρίμηνο. Οι υψηλότερες τιμές ενδέχεται να περιορίσουν τη ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Li Zhifeng στην China Minmetals Nonferrous Metals Co.

Τα αποθέματα χαλκού που ελέγχονται από το LME, υποχώρησαν 1,3%, φθάνοντας στους 159.125 τόνους, τα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου .

Τα στοιχεία για την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα χρήσης του μετάλλου στον κόσμο, κατέδειξαν μείωση της ζήτησης. Η έναρξη κατασκευής κατοικιών θα υποχωρήσει στο 1,16 εκατ. φέτος, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997 που ήταν 1,13 εκατ., σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της National Association of Home Builders στην Ουάσινγκτον.

Στις ΗΠΑ η χρήση του χαλκού μειώθηκε 21% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου το International Copper Study Group, με έδρα τη Λισσαβώνα.

Ο μόλυβδος σημείωσε άνοδο 5,50 δολ., φθάνοντας στα 1.966 δολ. ο τόνος. Στις 24 Απριλίου αναλυτές της Barclays Capital, αναθεώρησαν προς τα πάνω την πρόβλεψη για την τιμή του μολύβδου το 2007 στα 1.847 δολ. ο τόνος από 1.634 δολ. ο τόνος.

Η Ivernia Inc., που αποτελεί το 3% ων παγκόσμιων προμηθειών μολύβδου στον κόσμο, σταμάτησε τις εξαγωγές της στις 12 Μαρτίου από το λιμάνι της Αυστραλίας, Esperance, εξ αιτίας έρευνας για πιθανή δηλητηρίαση.

Το νικέλιο που χρησιμοποιείται στο ανοξείδωτο ατσάλι ενδέχεται να υπερβεί το φετινό ρεκόρ των 50.200 δολ. ο τόνος, καθώς οι προμήθειες υστερούν της ζήτησης, σύμφωνα με τον αναλυτή Mike Skinner της Standard Bank Plc σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Μουμπάϊ. Το μέταλλο ενδέχεται να υπερβεί τα 55.000 δολ. ο τόνος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το νικέλιο σημείωσε άνοδο 250 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 47.250 δολ. ο τόνος. Κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα σημαίνει εβδομαδιαία μείωση 3%λ

Επισης στο LME ο κασσίτερος υποχώρησε 100 δολ., φθάνοντας στα 12.900 δολ. ο τόνος, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 6 δολ., φθάνοντας στα 2.816 δολ. ο τόνος και ο ψευδάργυρος υποχώρησε 30 δολ. φθάνοντας τα 3.680 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα