Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 13:18

ΚΟΙΝΗ υπουργική απόφαση που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο τομέα υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ύστερα από εισήγηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκου Στεφάνου και του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Σπύρου Παπαδόπουλου.

Τα μέτρα εξοικονόμησης αφορούν τα κτίρια του δημόσιου τομέα (ιδιόκτητα ή μισθωμένα), της Αυτοδιοίκησης και των Εποπτευόμενων Φορέων.

Προβλέπουν την υποχρεωτική διενέργεια προληπτικής συντήρησης των κλιματιστικών εγκαταστάσεων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ιδιαιτέρως για το 2007 η προληπτική συντήρηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου 2007.

Η προληπτική συντήρηση διενεργείται από τους έχοντες το προς τούτο δικαίωμα και πραγματοποιείται στα στοιχεία της εγκατάστασης που βρίσκονται τόσο στους εσωτερικούς όσο κυρίως στους εξωτερικούς χώρους των κτιρίων.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, ως κλιματιστικές μονάδες νοούνται οι ακόλουθες μονάδες με ονομαστική ισχύ μεγαλύτερη ή ίση των 12KW:

- Κλιματιστικές μονάδες γραφείου (τοίχου ή διαιρούμενες).

- Ημικεντρικές κλιματιστικές μονάδες, διαιρούμενου τύπου ή και αυτοτελείς (μονομπλόκ), αερόψυκτες ή υδρόψυκτες.

- Κεντρικές κλιματιστικές μονάδες με ψύκτη νερού και κλασικό λέβητα ή με αντλίες θερμότητας ή με σύστημα μεταβαλλόμενου όγκου ψυκτικού ρευστού.

Η ευθύνη εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 651 Β’) ανατίθεται στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που είχαν οριστεί και για την εφαρμογή της ΚΥΑ Δ5-ΗΛ/Β/οικ16954/13-9-2005 (Β’ 1343), για την επέκταση της εγκατάστασης πυκνωτών σε όλα τα κτίρια του δημόσιου τομέα, ενώ ο κεντρικός συντονισμός της προσπάθειας αυτής θα ασκείται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκο Στεφάνου.

«Η κοινή υπουργική απόφαση στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται μέσω της τακτικής συντήρησης των κλιματιστικών μονάδων, ιδιαιτέρως του τμήματος που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο, που μπορεί να ανέλθει έως και στο 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για το ίδιο ψυκτικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

«Γι’ αυτό άλλωστε καλώ και τους πολίτες να υιοθετήσουν τα όσα περιλαμβάνονται σε αυτή την απόφαση, αφού, πέραν του σημαντικού οικονομικού οφέλους, η μείωση της κατανάλωσης των ενεργειακών μας πόρων αποτελεί και παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα