Shell: Απροσδόκητη αύξηση των κερδών το τρίμηνο

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2007 10:07

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ άνοδο σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ελβετίας, Royal Dutch Shell Plc, καθώς κέρδισε περισσότερα από το σκέλος χημικών και από την επεξεργασία αργού σε βενζίνη και ντήζελ.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 7,28 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο από 6,89 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της εταιρείας που εδρεύει στη Χάγη. Τα κέρδη, εξαιρουμένων των εκτάκτων δαπανών και εσόδων, ήταν 6,6 δισ. δολάρια. Σε αυτήν τη βάση, εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη θα ήταν 5,61 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία είναι η τελευταία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στον κόσμο που ανακοινώνει αποτελέσματα, μετά την BP Plc, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της μειώθηκαν 17% και την Exxon Mobil Corp. που είπε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν 105. Τα περιθώρια διΰλισης της Shell αυξήθηκαν περισσότερο, εξισορροπώντας τη μείωση της παραγωγής της στη Νιγηρία, αποτέλεσμα των εκεί επιθέσεων ενόπλων που ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Το προηγούμενο τρίμηνο η παραγωγή αερίου και πετρελαίου της Shell, ήταν 3,51 εκατ. βαρέλια, 6,3% χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος.

Οι μετοχές Α τάξης της Shell διαπραγματεύθηκαν χθες 32 πένες υψηλότερα στο Λονδίνο, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στις 1.770 πένες η μία. Φέτος, οι μετοχές της σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση. Και οι μετοχές της BP Plc σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση ενώ οι μετοχές της Exxon Mobil βρίσκονται 4,2% υψηλότερα.

Από τον Φεβρουάριο του 2006 το venture της Shell στη Νιγηρία ανέστειλε την παραγωγή κατά 477.000 βαρέλια ημερησίως, περίπου το ήμισυ της ημερήσιας παραγωγής της. Τον Μάρτιο οι προμήθειες μειώθηκαν επιπλέον 187.000 βαρέλι για περίπου τέσσερις εβδομάδες εξ αιτίας διαρροής αγωγού στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η Shell, που είναι η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου στη Νιγηρία, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της στα προ του Φεβρουαρίου επίπεδα τους ερχόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρων των ελέγχων και των προεδρικών εκλογών στη χώρα, σύμφωνα με δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Jeroen Van der Veer στους δημοσιογράφους στις 5 Απριλίου.

Η Total SA, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, θα ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματά της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα