Το colpo grosso της «Ακρόπολις» από το 2002

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2007 20:32

Δύο πίνακες-καταλόγους με τις αναλυτικές αγοραπωλησίες ομολόγων της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2002 - Οκτωβρίου 2005, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη δευτερολογία του, απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου περί "γαλάζιας" χρηματιστηριακής.

Οι πίνακες καταγράφουν σειρά συναλλαγών, ήδη επί διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κατά τις οποίες η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή εμφανίζεται αφενός να αγοράζει από τα Ταμεία ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές της αντίστοιχης ημέρας στην επίσημη Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος, και αφετέρου να πωλεί ομόλογα στα ταμεία σε τιμές ανώτερες από τις αντίστοιχες της ΗΔΑΤ.

Σύμφωνα με τους πίνακες, στην πρώτη περίπτωση (αγορά από τα ταμεία) η διαφορά των τιμών συναλλαγών με τις τιμές της ΗΔΑΤ έφθανε μέχρι και το -3,30%, ενώ στην περίπτωση των πωλήσεων στα Ταμεία η διαφορά έφθανε μέχρι και το +3,17%.

Μάλιστα το ΤΕΑΔΥ συναλλασόταν με την Ακρόπολις και την περίοδο 2002-2005.

Συνολικά, στα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2002 και το 2003, είπε ο κ. Καραμανλής, η Ακρόπολις αγόρασε από έξι Ταμεία 27 ομόλογα. Στη συνέχεια τα έσπασε σε 45 κομμάτια και τα ξαναπούλησε στα Ταμεία, βγάζοντας πάντα κέρδος πάνω από το επίσημο όριο που έδινε η ΗΔΑΤ.

"¶κουσε τίποτα κανείς γι' αυτά; Εγινε κανένας έλεγχος; Αποκαλύφθηκε τίποτα; Ελέγξατε τη διοίκηση κανενός Ταμείου; Διώξατε κανέναν; Ενδιαφερθήκατε; Οχι βέβαια! Γιατί τότε όλα τα κουκουλώνατε. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να έλθει στο φως η αλήθεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα